Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, joi la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorul agreat al Confederaţiei Elveţiene, Massimo Baggi, pe ambasadorul agreat al Republicii Franceze, Nicolas Warnery, pe ambasadorul agreat al Republicii Irlanda, Brendan Ward, pe ambasadorul agreat al Bosniei şi Herţegovina, Milorad Živković, pe ambasadorul agreat al Regatului Haşemit al Iordaniei, Mutaz Khasawneh, şi pe ambasadorul agreat al Republicii Argentina, Carlos Alejandro Poffo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens, informează Administraţia Prezidenţială, în comunicatul de presă.

În discuţia cu ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, Massimo Baggi, Preşedintele României a evidenţiat relaţia bilaterală foarte bună, dinamica ascendentă a dialogului politic şi potenţialul deosebit al cooperării economice şi sectoriale, cu precădere în domenii precum educaţia, cultura şi securitatea cibernetică.

Cei doi interlocutori s-au referit şi la cea de-a doua contribuţie elveţiană pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, care reprezintă un instrument foarte important pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării bilaterale româno-elveţiene, prin finanţarea de proiecte valoroase pe întreg teritoriul României, mai indică sursa citată.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Franceze, Nicolas Warnery, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat relaţiile bilaterale excelente şi dinamica ridicată a dialogului politico-diplomatic, evidenţiind că România şi Franţa sunt două naţiuni foarte apropiate. Cei doi interlocutori au subliniat că în toate sectoarele de activitate există deja proiecte de cooperare româno-franceze, fapt care se reflectă în tendinţa ascendentă a schimburilor economice şi în dezvoltarea legăturilor dintre cele două ţări. România şi Franţa au o coordonare foarte bună la nivelul UE, al NATO, al Francofoniei şi în cadru multilateral, precum şi o cooperarea strânsă în domeniul apărării, completată de o viziune comună cu privire la actualele provocări de securitate generate de războiul din Ucraina.

Preşedintele României a subliniat aprecierea deosebită a ţării noastre pentru asumarea de către Franţa a rolului de naţiune-cadru în eforturile NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic şi a mulţumit pentru prezenţa trupelor franceze pe teritoriul nostru încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Ambasadorul Franţei a arătat că trupele franceze vor continua să fie prezente în România şi să conducă grupul de luptă NATO atât timp cât autorităţile române vor considera necesar.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Republicii Irlanda, Brendan Ward, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat relaţiile foarte bune şi cooperarea bilaterală şi la nivelul Uniunii Europene, subliniind interesul pentru impulsionarea schimburilor economice şi a dialogului bilateral. Au fost amintite, ca domenii de interes comun pentru intensificarea cooperării sectoriale, schimburile comerciale, aflate în creştere, şi investiţiile, precum şi domeniul cultural, prin extinderea contactelor româno-irlandeze şi la nivel local, arată sursa menţionată.

Cei doi interlocutori au evidenţiat rolul important al comunităţii româneşti bine integrate din Irlanda în impulsionarea cooperării dintre cele două state pe linie socială, educaţională şi culturală, contribuind astfel la o mai bună cunoaştere reciprocă şi la diversificarea relaţiilor româno-irlandeze.

În discuţia cu ambasadorul Bosniei şi Herţegovina, Milorad Živković, Preşedintele României a încurajat consolidarea dialogului dintre cele două ţări, atât pe dimensiunea politică, cât şi pe componenta economică, prin valorificarea la un nivel superior a potenţialului existent.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Bosniei şi Herţegovina, calea europeană reprezentând, în actualul context geopolitic, singura opţiune validă pentru statele din Balcanii de Vest. De asemenea, Preşedintele României a exprimat disponibilitatea de continuare a sprijinului ţării noastre şi al său personal pentru eforturile de integrare a Bosniei şi Herţegovina în familia Uniunii Europene, bazată pe comunitatea de valori, principii şi standarde democratice.

La rândul său, ambasadorul Milorad Živković a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul constant acordat Bosniei şi Herţegovina în procesul de integrare europeană, exprimând speranţa autorităţilor de la Sarajevo de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până la finalul acestui an.

În dialogul cu ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei, Mutaz Khasawneh, Preşedintele României a reconfirmat interesul pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic foarte bun, precum şi pentru dinamizarea cooperării economice şi sectoriale bilaterale, cu accent pe extinderea domeniului investiţiilor şi a comerţului bilateral.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat progresele înregistrate de ambele părţi în domenii precum educaţia, apărarea, afacerile interne, situaţiile de urgenţă şi agricultura, subliniind necesitatea menţinerii acestei tendinţe pozitive prin punerea în aplicare a celor convenite şi prin identificarea de noi proiecte, în special în domeniul economic.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Argentina, Carlos Alejandro Poffo, Preşedintele României a evocat rezultatele deosebite ale vizitei efectuate în acest an în Argentina, în cadrul turneului în America Latină, şi a subliniat potenţialul de extindere a relaţiilor bilaterale în domenii de interes comun precum educaţia, domeniul economic, comerţ, protecţia mediului, gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă şi cercetarea agricolă, mai spune sursa amintită.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat, totodată, aprecierea pentru nivelul relaţiilor dintre cele două state, bazate pe aproape un secol de interacţiune şi pe o moştenire latină comună, reconfirmând interesul pentru consolidarea relaţiilor economice cu Argentina, astfel încât cooperarea bilaterală să atingă potenţialul real, conchide comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.