Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul conferinţei de presă comună cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, că pentru România este evident că trebuie să avem poliţia aeriană solidă şi o apărare solidă a spaţiului aerian, de aceea în CSAT s-a aprobat achiziţionarea de avioane F16. Despre grupul de luptă al NATO, care ar urma să se desfăşoare pe teritoriul României, şeful statului a a spus că, până la sfârşitul primăverii, crede că în principiu vor exista concluzii bune pe această temă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi colaborăm foarte strâns şi foarte bine, România şi Bulgaria, în ceea ce priveşte apărfarea comună şi NATO”, a spus preşedintele, arătând că Bulgaria joacă un rol important în cadrul brigăzii multinaţionale, încă de la început. 

”Este acum în discuţie formarea unui grup de luptă, un battle group, care reprezintă o prezenţă NATO permanentă în România şi este un lucru cunoscut că Franţa s-a declarat dispusă să fie naţiune cadru pentru acest grup de luptă. În NATO, se poartă discuţiile tehnice, pe această temă, şi noi credem că până la sfârşitul primăverii, în principiu avem concluzii bune pe tema battlegroup-ului şi atunci cu siguranţă putem face mai multe declaraţii publice pe această temă”, a spus şeful statului. 

”Pentru noi, este evident că trebuie să avem air police, poliţia aeriană, solidă şi o apărare solidă a spaţiului aerian, de aceea în CSAT s-a aprobat achiziţionarea de avioane F16. O bună parte dintre ele sunt venite şi funcţionează, altă parte sunt deja negociate şi vor veni nu peste mult timp”, a mai afirmat preşedintele. 

Klaus Iohannis a arătat că în paralel, sunt mulţumiţi de participarea internaţională semnificativă pe această temă.

”Avem o serie de echipaje în bazele noastre aeriene care, împreună cu oamenii noştri, fac air police-ing. Vom colabora în continuare şi cu Bulgaria, pentru că nu avem deloc de gând să lăsăm o parte a Flancului estic descoperită”, a mai spus şeful statului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.