Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, o alocuţiune în cadrul recepţiei organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Franceze. Şeful statului a subliniat faptul că Franţa a marcat enorm destinul României ca naţiune şi ca stat. ”Sunt convins că România şi Franţa vor acţiona hotărât împreună pentru depăşirea crizei actuale”, a afirmat preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anul acesta sărbătorim Ziua Naţională a Franţei într-un moment important pentru relaţiile noastre. 2020 marchează aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Franţa. Aniversăm, de asemenea, – iar acest moment al istoriei noastre comune este, poate, mai puţin cunoscut – centenarul înfiinţării Companiei Franco–Române de Navigaţie Aeriană. A fost prima companie aeriană internaţională de pasageri din lume, care a stat la baza companiilor Air France şi TAROM. O iniţiativă care, încă din 1920, prefigura destinul comun al României şi Franţei într-o Europă unită”, a transmis Klaus Iohannis, în cadrul recepţiei organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Franceze.

”Franţa a marcat enorm destinul României ca naţiune şi ca stat, prin sprijinul oferit în momente de răscruce ale istoriei sale – de la rolul jucat în Unirea Principatelor Române, la frăţia de arme dintre români şi francezi în timpul Primului Război Mondial, prin misiunea generalului Berthelot, sau la contribuţia Franţei la crearea României moderne. Clădite pe o istorie comună, pe afinităţi culturale şi un profund ataşament faţă de limba franceză, relaţiile româno-franceze au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani. Ele sunt stimulate de Parteneriatul strategic dintre ţările noastre. Împreună cu Preşedintele Emmanuel Macron am consolidat acest Parteneriat prin semnarea la Paris, în noiembrie 2018, a Declaraţiei Politice dintre cele două ţări”, a mai transmis preşedintele.

Acesta a reafirmat ”angajamentul puternic al României şi al meu personal pentru continuarea aprofundării acestui Parteneriat, pentru consolidarea dimensiunii sale strategice, precum şi pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare pe plan bilateral şi în dialogul nostru la nivelul Uniunii Europene”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”într-o relaţie atât de apropiată cum este cea româno-franceză, contactele interumane ocupă un loc aparte”.

”Comunitatea românească din Franţa şi cea franceză din România sunt foarte active şi clădesc în viaţa de fiecare zi o punte între cele două ţări. Este o punte cu atât mai solidă în acest an, în care omenirea se confruntă cu cea mai mare pandemie din ultima sută de ani. În momentele cele mai grele ale pandemiei de COVID-19, numeroase cadre medicale aparţinând comunităţii româneşti din Franţa au acţionat, cu spirit de sacrificiu şi devotament, în prima linie. Ele merită tot respectul nostru şi reprezintă un exemplu al solidarităţii româno-franceze şi europene. Alături de construirea unui sistem de sănătate rezilient la nivel european, România susţine, ca şi Franţa, o abordare unitară, bazată pe solidaritate, a procesului de relansare economică la nivelul Uniunii, care să combată eficient efectele negative ale pandemiei. (...) Sunt convins că România şi Franţa vor acţiona hotărât împreună pentru depăşirea crizei actuale, în conformitate cu solidaritatea şi coeziunea pe care se fundamentează întregul proiect european”, a mai transmis şeful statului.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.