Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul Summitului Iniţiastivei celor Trei Mări, că ”România este primul stat al Iniţiativei care organizează Summitul pentru a doua oară, după cel pe care l-am găzduit la Bucureşti, cu succes, în 2018, iar acest angajament al României reflectă convingerea noastră legată de importanţa politică a acestei platforme de dialog la nivel înalt şi transmite un nou semnal privind sprijinul strategic şi practic pe care îl acordăm Iniţiativei, care are o capacitate reală de a spori conectivitatea strategică europeană pe axa Nord-Sud”. Preşedintele a afirmat că atragerea de investiţii şi dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu actori internaţionali importanţi vor rămâne obiective esenţiale ale Iniţiativei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi face o deosebită plăcere să prezint rezultatele celei de-a VIII-a ediţii a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, pe care l-am găzduit astăzi. Salut prezenţa la această conferinţă de presă a Preşedintelui Poloniei, domnul Andrzej Duda, a Prim-ministrului Croaţiei, domnul Andrej Plenković, România, Polonia şi Croaţia fiind iniţiatori ai formatului, precum şi a Preşedintelui Lituaniei, domnul Gitanas Nausėda, care va găzdui următorul Summit, cel din 2024”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmar că ”România este primul stat al Iniţiativei care organizează Summitul pentru a doua oară, după cel pe care l-am găzduit la Bucureşti, cu succes, în 2018”.

”Acest angajament al României reflectă convingerea noastră legată de importanţa politică a acestei platforme de dialog la nivel înalt şi transmite un nou semnal privind sprijinul strategic şi practic pe care îl acordăm Iniţiativei, care are o capacitate reală de a spori conectivitatea strategică europeană pe axa Nord-Sud”, a arătat preşedintele.

”Am încheiat astăzi un Summit de succes, la care am adoptat decizii importante. Acestea privesc atât direcţiile viitoare de acţiune şi orientările necesare în noul context geopolitic, cât şi instrumentele practice, inclusiv financiare, ale Iniţiativei vizând consolidarea interconectărilor transfrontaliere prin infrastructura de transport, energie şi digitală. România a atins obiectivele propuse pentru Summit, acestea fiind transpuse în Declaraţia Comună pe care am adoptat-o. Ca urmare a deciziilor unanime de astăzi, mă bucur să pot anunţa includerea Greciei în Iniţiativă, care devine astfel al 13-lea stat participant. Este o decizie importantă, care indică atractivitatea Iniţiativei, dar şi potenţialul acesteia în agregarea eforturilor de dezvoltare a infrastructurii strategice din regiune”, a declarat Iohannis.

Preşedintele României a mai anunţat că Summitul a decis, totodată, prin consens al statelor participante la Iniţiativă, ”acordarea calităţii de stat participant asociat atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova”.

”Este o decizie extrem de relevantă, care confirmă plasarea acestor state pe calea integrării europene şi care permite includerea celor două ţări în proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii şi coagularea de noi investiţii în regiune. Această decizie este expresia recalibrării relaţiei Iniţiativei cu vecinătatea sa strategică, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a ţinut să precizeze preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că, după cum era de aşteptat, au reconfirmat astăzi şi cele două obiective esenţiale, permanente, ale Iniţiativei: reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunea celor Trei Mări şi restul Uniunii Europene prin întărirea coeziunii în cadrul Uniunii, respectiv potenţarea contribuţiei regionale a Iniţiativei în procesul de consolidare a legăturilor transatlantice. ”Vreau să accentuez, o dată în plus, faptul că prezenţa economică a Statelor Unite ale Americii în regiune este un catalizator strategic pentru sporirea securităţii, pe toate dimensiunile. La lucrările de astăzi am explorat în detaliu şi modul prin care Iniţiativa poate răspunde obiectivului său primordial: creşterea interconectării transfrontaliere pe axa Nord-Sud europeană”, a afirmat şeful statului.

”Am decis continuarea acordării unei atenţii speciale domeniilor-fanion ale Iniţiativei: dezvoltarea infrastructurii de transport, de energie – cu accent asupra energiei verzi – şi, respectiv, a celei digitale. Subliniez că, în baza demersurilor României, securitatea cibernetică a figurat, în premieră, pe agenda discuţiilor, precum şi în Declaraţia Comună adoptată, ca temă importantă pentru asigurarea rezilienţei şi a securităţii în regiunea celor Trei Mări”, a ţinut să precizeze preşedintele.

Şeful statului a menţionat că ”un alt rezultat semnificativ al Summitului îl reprezintă susţinerea statelor participante pentru crearea unui Fond de Inovare al Iniţiativei”.

”Acest nou instrument, cu flexibilitate sporită, va fi complementar vehiculelor financiare deja existente, axându-se preponderent pe tehnologii avansate aplicate în domeniile prioritare ale Iniţiativei. O atenţie specială va fi acordată, şi pe mai departe, consolidării instrumentelor financiare asociate Iniţiativei, în special creării unui succesor al primului Fond de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, ale cărui baze au fost puse la precedentul Summit de la Bucureşti. Fondul înfiinţat după Summitul găzduit de România în 2018 a investit deja în proiecte din mai multe ţări, valoarea cumulată a acestora ajungând la 6 miliarde de euro”, a arătat Iohannis.

”De asemenea, atragerea de investiţii şi dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu actori internaţionali importanţi vor rămâne obiective esenţiale ale Iniţiativei. În acest scop, am actualizat lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată tot cu prilejul primului Summit de la Bucureşti în 2018. România organizează mâine şi o nouă ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, devenit, de la ediţia din 2018, un instrument-cheie. Forumul va contribui decisiv la coagularea investiţiilor şi a parteneriatelor în regiune, deci la creşterea economică a acesteia. Toate acestea sunt rezultate remarcabile pentru Iniţiativă, la care România a contribuit activ pe parcursul ultimului an, când a fost la conducerea Iniţiativei”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a urat mult succes Lituaniei în organizarea Summitului de anul viitor. ”Sunt convins că sub conducerea domnului Preşedinte Nausėda vor fi continuate şi consolidate pe mai departe rezultatele obţinute sub mandatul României”, a completat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.