Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni, cu ocazia participării la deschiderea anului şcolar, că educaţia este calea spre succes şi trebuie să fie calea spre succes în România, nu corupţia, nepotismul, şmecheria sau câştigul facil, adăugând că toţi avem o responsabilitate pentru a transforma această idee în realitate şi pentru a aşeza societatea românească pe valori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României a arătat în discursul său că începutul unui nou an şcolar stârneşte pentru fiecare emoţii diferite, amintiri sau speranţe.

”Păşind aici, în mijlocul dumneavoastră, mi-am adus aminte de liceul meu de la Sibiu, liceul Brukenthal. Adolescent fiind, prima zi de şcoală avea pentru mine un farmec aparte. Însemna venirea toamnei, sfârşitul vacanţei, dar şi reîntâlnirea cu colegii, cu prietenii, cu profesorii. Profesor fiind, aşteptam cu nerăbdare să-mi văd elevii, să redescopăr cum au crescut, cum s-au maturizat, dar şi să-i cunosc pe boboci. Mai târziu, am privit începutul şcolii ca primar, gândindu-mă ce am de făcut pentru ca oraşul meu să aibă şcoli mai bune”, a afirmat Iohannis.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Şeful statului a subliniat că, astăzi, s-a schimbat calitatea oficială în care vine la începerea anului şcolar, dar ”emoţia, curiozitatea de a-i cunoaşte pe elevi şi pe profesori şi preocuparea pentru educaţie şi pentru şcoală au rămas”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj către părinţi: ”Ştiu că aveţi griji, şi nu puţine. Ştiu că vă gândiţi la viitorul copiilor, la ce facultate vor face, ce loc de muncă ar putea avea, unde este mai bine pentru ei. Ştiu că investiţi în educaţia lor şi aşteptaţi ca şi societatea să investească în ei, iar autorităţile să-şi facă datoria pentru ca ei să aibă un viitor aici, în ţara noastră”.

Iohannis s-a adresat în discurs şi elevilor care au început prima zi de şcoală. ”Dragi copii, aşa începe drumul vostru în viaţă, cu prima zi de şcoală. Păşiţi cu încredere pe acest drum, pentru că aveţi alături de voi pe profesori şi pe părinţi!”, a spus şeful statului. 

Elevilor de clasa a VIII-a şi elevilor de liceu, pe care îi aşteaptă Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, preşedintele Iohannis le-a transmis mult succes. 

”Ştiu că vă doriţi cu toţii să aveţi succes, vă doriţi o carieră, un loc de muncă bine plătit, vă doriţi să faceţi acele lucruri care vă plac şi să vă împliniţi aspiraţiile. Şi mai ştiu că, de mulţi ani încoace, pare că educaţia nu este neapărat calea spre succes în România sau că, de fapt, alte lucruri contează mai mult. Că nu întotdeauna competenţa şi performanţa duc la apreciere, promovare şi prosperitate. Mesajul pe care vreau să vi-l dau astăzi celor prezenţi, dar şi tuturor celor care ne ascultă şi celor care încep şcoala este acesta: educaţia este calea spre succes şi trebuie să fie calea spre succes în România noastră”, a fost mesajul preşedintelui către elevi. 

Klaus Iohannis a continuat: ”Nu corupţia, nepotismul, şmecheria sau câştigul facil, ci educaţia, munca, determinarea şi onestitatea. Noi toţi avem o responsabilitate pentru a transforma această idee în realitate şi pentru a aşeza societatea românească pe valori”.

Şeful statului a mai afirmat că, în calitate de preşedinte, a lansat proiectul România Educată, proiect care este despre o altfel de educaţie, una adaptată nevoilor din societate şi care dă şansa unui viitor mai bun pentru copiii noştri, pentru fiecare dintre copiii noştri. 

Şeful statului a menţionat că a pornit dialogul pe acest proiect din societate ”mai întâi de la specialişti, profesori, părinţi, oameni interesaţi, şi nu de la politicieni”.

”Săptămâna viitoare va avea loc încă una din dezbaterile regionale, care va aborda un subiect sensibil, dar crucial - evaluarea rezultatelor învăţării în sistemul preuniversitar. Cifrele de la examenul de Bacalaureat arată aceeaşi realitate tristă: în fiecare an, o parte din generaţie rămâne, practic, pe drum. Iar înainte de Bacalaureat sunt numeroşi elevi care nu obţin medii peste 5 la Evaluarea Naţională. Dar fenomenul începe mult mai devreme, din clasele primare. Ştiu că vorbesc la un liceu de elită, aici nu aveţi probleme atât de mari. Dar mesajul meu este pentru toţi. România Educată nu îşi poate permite să lase pe drum pe nimeni, să irosească vreun talent şi să distrugă vreun viitor. Şcoala este cea care formează caractere, insuflă valori, scoate la iveală şi potenţează ce este mai bun în fiecare”, a spus Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.