Preşedintele Klaus Iohannis discută, vineri, la Palatul Cotroceni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi cu comisarii europeni despre priorităţile Preşedinţiei române, dar şi despre viitorul Uniunii. Juncker a transmis că are încredere în autorităţile române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis discută, la ora transmiterii acestei ştiri, cu Jean Claude Juncker şi cu comisarii europeni la Palatul Cotroceni. Şeful statului a subliniat care sunt priorităţile Preşedinţiei române şi a vorbit despre o Uniune Europeană ”mai eficientă şi unită”.

”Vem să folosim acest prilej pentru a fi împreună mai puternici şi pentru a construi o Uniune Europeană mai puternică. Comisia Europeană este un partener esenţial. România împărtăşeşte în totalitate abordarea pro-eruopeană, iar poziţia România va continua să fie de susţinere a proiectului european. Eforturile comune trebuie să se concentreze pe evitarea discrepanţelor între statele membre. Sunt convins că putem contribui la o Uniune mai bună", a declarat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că discuţiile despre viitorul Europei vor continua şi la Summitul de la Sibiu. 

”Discuţiile privind viitorul Europei vor fi în prima linie, de asemenea, la Summitul de la Sibiu, de pe 9 mai 2019, care va fi piatra de hotar unde se va discuta despre priorităţile strategice ale Europei pentru perioada 2019-2024. Va fi un bun prilej de a reflecta cu toţii împreună asupra modului în care vedem evoluţia proiectului european. Ne vom strădui să susţinem discuţiile în consens şi prin declaraţie politică să ne afirmăm hotărârea de a pune bazele pentru o viziune ambiţioasă pentru viitor”, a mai spus şeful statului.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a vorbit despre priorităţile europene şi despre rolul Preşedinţiei române. De asemenea, a susţinut că ”România a fost întotdeauna o ţară care întruchipa cele mai importante virtuţi ale continentului european”.

În plus, Juncker a vorbit despre provocările Preşedinţiei române, mai ales în contextul în care ”Marea Britanie ne părăseşte”.

”Tot Preşedinţia Română va trebui să se ocupe de stabilitatea Uniunii pentru că Regatul Unit ne părăseşte la sfârşitul lunii martie, prin urmare Preşedenţia Română cu eleganţă va trebui să ştie să gestioneze această perioadă dificilă, cea de după Brexit. Am toată încrederea în autorităţile române, în dumneavoastră domnule preşedinte că veţi şti să gestionaţi în mod corespunzător această etapă dificilă, dacă nu chiar tragică pentru că e vorba de plecarea Regatului Unit care pentru mine, în ochii mei, este un eveniment trist de care Europa nu avea nevoie, dar democraţia e ceea ce este, nu avem cum să-i împiedicăm pe cei care vor să ne părăsească să o facăm, nici pe noi, dar nici noi bănuiesc că nu o să fim încântaţi în 30 martie”, a mai spus Juncker.

Klaus Iohannis şi Jean Claude Juncker vor avea declaraţii de presă comnune la finalul întrevederii.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.