Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, joi, la Cernavodă, de ce nu s-a grăbit să declanşeze consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern, după moţiunea de cenzură, el acuzându-i pe cei care au votat moţiunea că nu au niciun plan şi că, astfel, le lasă câteva zile să se calmeze şi să revină cu picioarele pe pământ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Crizele politice, de regulă nu se pot rezolva foarte repede, pentru că ele se întâmplă când politicienii nu se mai înţeleg între ei sau apar orgolii, sau apar ţâfne, cum am numit-o ieri. Am asistat la un entuziasm total nemotivat şi deplasat în Parlament, că a fost dat jos Guvernul, şi s-au lăudat că ce au făcut ei pentru români. Ei, ei pentru români au făcut că au dărâmat Guvernul în plină criză pandemică şi plină criză energetică”, a spus preşedintele.

 

Klaus Iohannis a continuat: ”Una peste alta, eu rămân la părerea mea, că această chestiune denotă un cinism care se ascunde la unii sub masca reformismului, la alţii sub masca cică grijii pentru români, şi aşa mai departe. Deci, orice am fi avut nevoie, numai de asta, acum, nu. Însă lucrurile s-au întâmplat şi partidele nu se mai înţeleg între ele, nici câte două, dar câte trei, câte avem nevoie pentru a forma o majoritate”.

 

Klaus Iohannis a admis că ar fi putut să pornească imediat consultările cu partidele, dar nu a vrut să o facă.

 

”Le-am lăsat un pic de timp, politicienilor şi partidelor, să se calmeze, să îşi dea seama că nu au rezolvat nimic şi că au dărâmat Guvernul fără să aibă cea mai vagă idee ce se poate pune în loc. Şi umblă toţi cu tot felul de poveşti, care mai de care mai neverosimile. Unii că să se refacă coaliţia ca şi cum nu s-a întâmplat nimic, dar s-a întâmplat. Alţii, că vor anticipate, ceea ce tocmai am spus că este foarte puţin probabil să avem vreodată, pe această Constituţie. Alţii de fapt nu vor nimic, decât circ şi suspendarea preşedintelui, ceea ce este de-a dreptul caraghios într-o criză politică. Şi atunci, le las câteva zile să se calmeze, să revină cu picioarele pe pământ şi să încercăm, prin consultări, să găsim o soluţie”, a spus preşedintele.

 

Şeful statului a ţinut să precizeze că nu este deloc convins că această primă rundă de consultări va duce la o soluţie.

 

”Este nevoie nu doar de dorinţă şi poveşti la televizor, ci de dorinţa de a face ceva, de a mişca ceva, este nevoie de foarte multă maturitate şi este nevoie că partidele să înţeleagă că avem nevoie de un guvern şi să renunţe la tot felul de pretenţii pentru ca România să aibă un guvern. De data aceasta nu este aşa simplu”, a mai spus Iohannis.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.