Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, unde a transmis că această grea perioadă a pandemiei de COVID-19 a pus şi mai mult în evidenţă importanţa învăţământului medical la standarde înalte, iar medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această grea perioadă a pandemiei de COVID-19 a pus şi mai mult în evidenţă importanţa învăţământului medical la standarde înalte. Medicii, rezidenţii şi, de multe ori, studenţii din universităţile de medicină şi farmacie au fost în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, riscându-şi sănătatea şi chiar viaţa. Iar pentru asta, vă mulţumesc!”, a transmis preşedintele.

 

Klaus Iohannis: Din nefericire, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării

 

El a arătat că, la finalul liceului, tinerii au de luat o decizie majoră: cea legată de viitoarea profesie. ”Voi, dragi studenţi, aţi decis să onoraţi vocaţia de medic, asumându-vă o răspundere uriaşă: protejarea vieţilor omeneşti. Aceasta vă obligă să învăţaţi şi să fiţi la curent cu inovarea medicală pe întreg parcursul carierei. În ultimul secol, munca medicilor a dublat speranţa de viaţă, a redus dramatic mortalitatea infantilă şi a contribuit la dezvoltarea de noi tratamente”, a menţionat Iohannis. Preşedintele a mai arătat că medicina înseamnă viaţă, o viaţă mai sănătoasă, acces la tratamente noi şi din ce în ce mai bune.

 

”Din nefericire, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani şi ani de formare medicală au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament ştiinţific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe reţelele de socializare. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor obţinute prin metode perfecţionate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastră – deja grea – mai dificilă decât ar trebui”, a afirmat şeful statului.

 

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conştientizeze că cercetarea medicală şi farmaceutică se bazează pe rigori ştiinţifice mai înalte chiar decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor şi pe o monitorizare continuă a pacienţilor”.

 

”Asta face ca anumite evidenţe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate. Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei şi acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora. Unul dintre obiectivele majore ale Proiectului „România Educată” este reducerea semnificativă a analfabetismului funcţional şi ştiinţific. Ne propunem să creştem capacitatea absolvenţilor educaţiei obligatorii de a se informa din surse credibile şi de a discerne între informaţiile verificate şi speculaţii”, a arătat el.

 

Klaus Iohannis a mai spus că înţelegerea şi asimilarea inovaţiilor ştiinţifice recente sunt condiţii obligatorii pentru ca România să progreseze rapid şi să reducă masiv decalajele faţă de statele puternic dezvoltate.

 

”Este necesar să integrăm inovaţia pe toate palierele vieţii noastre, în societate, în economie şi, evident, în educaţie. Cred, de asemenea, că prevenţia trebuie să debuteze timpuriu, încă din primii ani de şcoală şi, de aceea, m-aş bucura să văd tot mai mulţi profesionişti şi tot mai multe opţiuni de carieră în sfera medicinei şcolare. Avem nevoie să reconstruim reţeaua de medicină şcolară, astfel încât unităţile de învăţământ să redevină veritabile centre de informare şi prevenţie, pentru a asigura astfel sănătatea societăţii de mâine. Şeful statului a menţionat că ”pandemia şi-a pus puternic amprenta pe toate aspectele vieţii noastre şi a transformat profund existenţa omenirii la nivel global”.

”În acelaşi timp, pandemia ne-a oferit multe lecţii, în multe domeniile. Medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii. Cu toţii am conştientizat importanţa rolului pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant şi corecta informare a pacienţilor, nevoia de a dezvolta telemedicina şi de a debirocratiza procedurile, dar şi rolul pe care îl au asistenţa medicală şi medicina de laborator. Sub presiunea pandemică, vulnerabilităţile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidenţiate mai dramatic ca niciodată şi au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă naţiune”, a afirmat el.

 

Klaus Iohannis a mai declarat că ”nu trebuie să ne mai aflăm în situaţia gravă de a mai stinge incendii!”

 

”Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate, de care depinde viitorul generaţiilor de medici şi siguranţa pacienţilor. Putem acoperi aceste nevoi de investiţii şi din fondurile prevăzute inclusiv în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical”, a spus el. Preşedintele s-a referit şi la munca profesorilor, despred care a spus că au traversat o perioadă încărcată şi dificilă, care pare că nu se mai sfârşeşte.

 

”Presiunea pusă pe sistemul medical şi dificultăţile organizării procesului educaţional în regim online sau hibrid au făcut educaţia universitară medicală deosebit de complicată. Remarc şi consecvenţa cu care dumneavoastră aţi continuat activitatea didactică în această perioadă şi aţi pus în prim-plan nevoia studenţilor de a realiza şi activităţile practice, fără de care nu se pot obţine competenţele necesare meseriei. Vă cerem multe în această perioadă şi poate nu v-am arătat mereu – ca societate – recunoştinţa pe care o meritaţi, dar sunteţi indispensabili viitorului acestei naţiuni. Formarea următoarelor generaţii de medici şi continuarea marilor proiecte din cercetarea medicală sunt cruciale pentru o Românie al cărei obiectiv principal este protejarea sănătăţii propriilor cetăţeni”, a afirmat Iohannis.

 

El a menţionat că îşi doreşte să depăşim cât mai repede acest val pandemic şi să aveţi parte de un an academic lipsit de perturbări majore, care să vă permită să faceţi progrese considerabile pe drumul spre o carieră medicală de succes.

 

Şeful statului a urat „La mulţi ani!” tuturor celor care fac parte din sistemul de învăţământ, el afirmând că ”rolul profesorilor este esenţial în modelarea parcursului în viaţă al elevilor şi al studenţilor”. ”Noi toţi, ca societate, trebuie să acordăm o mai mare recunoaştere acestei vocaţii fundamentale pentru viitorul nostru. În egală măsură, profesorii au marea responsabilitate de a deveni ei înşişi veritabile modele pentru tineri şi de a promova înalte standarde etice şi profesionale”, a spus Klaus Iohannis în finalul discursului.

 

https://youtu.be/S8NMM9xay00

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.