Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO în România, vorbind despre o ”dublă semnificaţe”: 69 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington şi 14 ani de la aderarea României la ”cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie”. ”Ca parte a celei mai puternice şi eficiente Alianţe de apărare colectivă din istorie, România are în NATO cea mai solidă garanţie de securitate a sa”, a afirmat preşedintele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie: aniversăm 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, 14 ani de la aderarea, în martie 2004, la cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie”, scrie Klaus Iohannis în debutul mesajului său transmis cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO în România.

Potrivit lui Iohannis, ”vocaţia pro-occidentală a ţării noastre a primit, la acel moment, o confirmare fără echivoc”.

”România a devenit oficial membru cu drepturi depline în cadrul familiei de naţiuni care îşi ghidează prezentul şi construiesc viitorul pe baza valorilor libertăţii, democraţiei şi statului de drept, precum şi a intereselor de securitate şi apărare comune. NATO a dovedit, de-a lungul timpului, că are capacitatea de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care  acum se confruntă cu ameninţări multiple, aflate într-o continuă dinamică”, a mai spus preşedintele.

Acesta aminteşte măsurile luate, de-a lungul timpului, pentru întărirea capacităţii operaţionale a Alianţei.

”România a fost şi este în continuare parte activă a acestor demersuri, ca aliat responsabil şi de încredere. Am înfiinţat Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, structură NATO care şi-a dovedit deja eficienţa în exerciţii multinaţionale de amploare anul trecut, şi participăm cu militari în Polonia, în cadrul grupului de luptă condus de Statele Unite ale Americii. Ţara noastră a devenit un pilon de stabilitate regional, iar pentru a ne consolida acest statut este nevoie ca procesul de adaptare permanentă să continue. Suntem şi rămânem angajaţi alături de aliaţii noştri în teatrele de operaţii, cum este cel din Afganistan, precum şi în structurile de comandă şi în centrele de pregătire ale Alianţei, iar contribuţiile noastre sunt foarte apreciate”, mai spune şeful statului care completează că  România va continua să îşi respecte angajamentele privind alocarea celor 2% din PIB sectorului apărării. 

”Ca parte a celei mai puternice şi eficiente Alianţe de apărare colectivă din istorie, România are în NATO, de un deceniu şi jumătate, cea mai solidă garanţie de securitate a sa. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani, România!”, îşi încheie Iohannis mesajul.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.