Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că va cere în Consiliul European o flexibilizare pe zona fondurilor europene, ca să putem folosi aceşti bani acolo unde este nevoie, el precizând că va fi o discuţie mai complicată şi probabil va mai dura un pic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că după-amiază, Consiliul European are pe agendă tematica economică.

”Aici, sigur, sunt multe lucruri de spus, dar voi încerca să concentrez chestiunile. Există o temere generalizată în Uniunea Europeană că, în situaţia în care avem criză energetică, avem inflaţie, există riscul să pierdem din competitivitate. Asta şi în contextul în care Statele Unite ale Americii au acel act de reducere a inflaţiei, care este un instrument foarte puternic, şi noi trebuie să găsim căi să nu rămânem în urmă. Asta înseamnă folosirea tuturor instrumentelor într-un mod eficace şi eficient, şi despre asta vom discuta”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a continuat: ”Eu personal voi solicita o flexibilizare în două zone. O dată o flexibizare în zona ajutorului de stat – dacă vrem să atragem investiţii relevante, investiţii de înaltă tehnologie, este clar că trebuie să folosim, într-o oarecare măsură, şi ajutorul de stat pentru a face locaţia economică România interesantă şi importantă”. 

Şeful statului a precizat că o a doua chestiune unde va solicita flexibilizare, şi asta va fi o discuţie mai complicată şi probabil va mai dura un pic, este în zona fondurilor europene.

”Noi am aprobat fondurile europene înainte de criză, înainte de război. Am aprobat PNRR înainte de criza energetică, înainte de inflaţie. Deci ne aflăm în cu totul alte condiţii decât atunci când am aprobat acele fonduri şi, după părerea mea, este nevoie de o flexibilizare ca să putem folosi aceşti bani acolo unde este nevoie, şi decizia, de asemenea, trebuie să fie mult mai rapidă”, a spus Iohannis. 

El a explicat că au fost decise la vremea respectivă anumite fonduri pentru anumite sectoare şi Guvernul trebuie să aibă libertatea să reanalizeze, în condiţiile în care tot mediul economic s-a schimbat, şi să vadă dacă anumite chestiuni trebuie rediscutate.

”Nu vreau să pun sub semnul întrebării toate fondurile de coeziune şi tot PNRR. Asta ar fi eronat, dar sunt puncte care, cu siguranţă, vor trebui clarificate şi rediscutate şi aştept deschidere din partea Comisiei pentru această discuţie, atunci când, sigur, Guvernul o va cere. Nu eu discut cu Comisia sectorial ce anume fonduri se pun dintr-o parte în alta. Dar ştiu că există preocupări, şi dumneavoastră i-aţi văzut pe miniştri la televizor şi în alte circumstanţe solicitând posibilitatea de a realoca anumite fonduri. Sigur, acestea trebuie analizate, Premierul trebuie să ia o decizie care se duce la Comisie şi care nu. Dar dacă se ia o decizie să se ceară o discutare, o flexibilizare, e legitimă aşteptarea să existe deschidere la Comisie”, a mai spus şeful statului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.