Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, marţi, Parlamentului spre rexaminare legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2021 pentru completarea art. 38 din legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, transmite Administraţia Prezidenţială. OUG respectivă prevede acordarea posibilităţii de suspendare a activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line, prin ordin al ministrului Educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu ocazia aprobării OUG nr. 2/2021, Parlamentul a completat conţinutul normativ al acesteia. Astfel, prin pct. 3 al articolului unic al legii supuse reexaminării, după articolul 62 al Legii nr. 55/2020 s-a introdus un nou articol, art. 621, cu următorul cuprins: „(1) Prevederile art. 61 şi 62 se aplică în mod corespunzător centrelor de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. (2) Măsurile prevăzute la art. 61 alin. (l) se pot dispune prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar informarea prevăzută la art. 61 alin. (2) se comunică, în mod corespunzător, ministrului afacerilor interne”, arată şeful statului, în cererea de reexaminare. 

Preşedintele Iohannis precizează că prin modificările efectuate de Legislativ este creată o situaţie normativă confuză şi duce la o stare de insecuritate juridică.

„Precizăm că art. 62 din Legea nr. 55/2020, la care face trimitere art. 621, nou-introdus prin legea supusă reexaminării, a fost abrogat la data de 2 mai 2021, prin dispoziţiile art. 17 lit. b) din Legea nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19. Or, prin raportarea la o dispoziţie legislativă abrogată se creează o situaţie normativă confuză, destinatarii normei fiind în dificultate atunci când trebuie să identifice norma juridică aplicabilă, ceea ce duce la o stare de insecuritate juridică. Însă, securitatea juridică a persoanei este un concept în considerarea căruia legiuitorul are obligaţia să asigure stabilitatea legislativă şi exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale în condiţii optime. Având în vedere aceste aspecte, considerăm că legea supusă reexaminării nu îndeplineşte standardele de calitate a legii stabilite la art. 13 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, potrivit cărora actul normativ trebuie să se integreze organic în sistemul legislaţiei, scop în care acesta trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel, cu care se află în conexiune”, mai arată Klaus Iohannis, în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.