Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor masuri legislative, care, alaturi de cele institute deja prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2019, sunt destinate sa asigure punerea completa in aplicare a Regulamentului EPPO. Pentru facilitarea aplicarii directe si obligatorii la nivel national a prevederilor cuprinse in Regulament, se impun masuri de ordin legislativ si institutional pentru asigurarea functionalitatii si a operationalizarii elective in Romania a Parchetului European. Proiectul cuprinde si dispozitii de ordin institutional, organizatoric sau privitoare la alocarea resurselor de personal, financiare si materiale.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege, iar Senatul l-a adoptat decizional luni.

România are primii şase procurori delegaţi, după ce Colegiul EPPO a fost de acord, miercuri, cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, ca urmare a procedurii de selecţie organizată pe 29 ianuarie.

Pe 10 februarie, Ministerul Justiţiei a transmis că Parchetul European a fost de acord cu toate propunerile de procurori pe care le-a transmis România, astfel că avem deja primii 6 procurori europeni delegaţi.

EPPO a fost instalat la finalul lunii septembrie a anului trecut, la Luxembourg şi va putea anchta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe cei care comiti infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Numai cinci ţări nu fac parte din Parchetul European, din totalul de 27 de state mebre şi anume Danemarca, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Suedia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.