Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, informează Administraţia Prezidenţială. Proiectul de lege iniţiat de către deputatul USR Claudiu Năsui şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 3 noiembrie prevede simplificarea şi debirocratizarea sectorului non-profit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Proiectul de lege modifică ordonanţa Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii în sensul înscrierii din oficiu a beneficiarilor reali acolo unde entităţile vizate au în componenţă doar persoane fizice, al scăderii numărului minim al asociaţilor fondatori şi al simplificării documentelor care trebuie depuse la înregistrare, uşurându-se astfel constituirea unei asociaţii.
 
„Povara birocratică şi economică care apasă în prezent organizaţiile nonguvernamentale nu este nici necesară, nici utilă, ci doar generează costuri, hârtii şi cozi în plus”, transmite USR, într-un comunicat de presă.
 
Iniţiativa deputatului USR Claudiu Năsui propune următoarele: eliminarea declaraţiei de beneficiar real: simplificarea condiţiilor pentru înfiinţarea unei organizaţii neguvernamentale;  reducerea actelor inutile din documentele existente.
 
„Prin acest proiect eliminăm foarte multe cazuri în care se cere acea faimoasă declaraţie de beneficiar real, un chin birocratic pentru foarte multe persoane. Sunt lucruri pe care le-am făcut deja în sectorul comercial şi vrem să se oglindească şi în sectorul non-profit. Treaba organizaţiilor non-guvernamentale este să se ocupe de domeniul lor de activitate, nu de hârtii inutile pentru stat, şi nici să nu fie amendate dacă nu au completat un formular. Genul acesta de legi pot să facă din Parlament o instituţie mai credibilă în ochii oamenilor. Sunt legi care nu ajută pe cineva anume, ci ajută pe toată lumea şi toată industria non-guvernamentală.”, a explicat Năsui în plenul Camerei. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.