Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Coreea Han Duck-soo, în contextul vizitei oficiale efectuate de înaltul demnitar sud-coreean în ţara noastră. Şeful statului a evidenţiat momentul deosebit al relaţiei bilaterale dintre România şi Republica Coreea, în 2023 împlinindu-se 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Cei doi oficiali au decis o cooperare bilaterală economică biletară mai aprofundată, prin creşterea investiţiilor reciproce, precum şi o promovare a colaborării în noi domenii, cum ar educaţie şi cultură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Preşedintele României a susţinut valorificarea potenţialului cooperării bilaterale, arătând că relaţiile dintre ţara noastră şi Republica Coreea pot înregistra un nou salt calitativ, prin actualizarea Parteneriatului Strategic în baza agendei comune adaptate priorităţilor actuale ale celor două ţări. Între factorii care pot conduce la relansarea politică şi economică a Parteneriatului Strategic, Preşedintele Klaus Iohannis a reliefat continuarea creşterii investiţiilor sud-coreene în România - inclusiv a celor de tip greenfield -, care este susţinută de ţara noastră, dar şi oportunitatea identificării de noi paliere de cooperare în domenii de interes comun precum energie, inclusiv energie nucleară, noi tehnologii, semiconductori, industria de apărare, infrastructură, schimbări climatice”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României a salutat semnarea, cu prilejul vizitei la Bucureşti a prim-ministrului Han Duck-soo, a Memorandumului de Înţelegere între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. şi Autoritatea Portuară Busan.

În planul relaţiilor externe, a fost subliniată viziunea comună cu privire la importanţa respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli, România şi Republica Coreea colaborând pentru promovarea unor valori comune în baza principiilor statului de drept şi a respectului pentru Carta ONU, adaugă sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat viziunea şi poziţia României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul acordat de ţara noastră Ucrainei, precum şi modul de gestionare a efectelor invaziei ruse în diverse domenii şi respectiv la nivel global.

Prim-ministrul Republicii Coreea a salutat dialogul intens al administraţiei de la Seul cu partea română, subliniind, la rândul său, importanţa valorificării potenţialului Parteneriatului Strategic şi intensificarea cooperării economice, prin creşterea investiţiilor reciproce. Oficialul sud-corean a subliniat, în context, interesul de a promova cooperarea şi în domenii noi, precum educaţie şi cultură, conform sursei menţionate.

Prim-ministrul Han Duck-soo a împărtăşit aceeaşi viziune cu cea a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la provocările din plan regional şi global, pe fondul consecinţelor războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniind că cele două state aparţin aceleiaşi comunităţi de valori şi principii democratice şi continuă să se coordoneze strâns în plan multilateral, mai arată comunicatul de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.