Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că ar trebui eliminată din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă, aceasta fiind doar pentru cazuri excepţionale - război, calamităţi naturale. "Noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât, aşa cum noi considerăm că trebuie, şi nu credem că cetăţenii se vor supăra dacă vom elimina din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă. Fără ordonanţe de urgenţă", spune Kelemen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi am avut o poziţie extrem de simplă şi foarte logică. Noi am spus că după acest referendum trebuie să se facă revizuirea Constituţiei şi pentru acest lucru e nevoie de un proiect de revizuire (...). Noi am spus că la prima întrebare răspunsul se cunoaşte, lucrurile sunt simple, la a doua întrebare, cu ordonanţele de urgenţă, noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât, aşa cum noi considerăm că trebuie, şi nu credem că cetăţenii se vor supăra dacă vom elimina din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă. Fără ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă rămâne doar pentru cazuri excepţionale, în caz de război, calamităţi naturale, să nu avem parte de aşa ceva niciodată", a declarat, marţi, Kelemen Hunor, la ieşirea de la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis.

Kelemen a spus că trebuie redată Parlamentului funcţia de legiferare.

"Trebuie să redăm funcţia de legiferare Parlamentului, nu Guvernul trebuie să intervină, se poate legifera rapid dacă este cazul, dacă există majoritate, dacă există voinţă politică, se poate legifera în procedură de urgenţă în Parlament, şi dacă redăm această funcţie în totalitate Parlamentului sunt convins că într-o perioadă destul de scurtă se poate reda Parlamentului acea credibilitate care lipseşte în acest moment", a afirmat el.

Kelemen a mai spus că acest "pas curajos" trebuie făcut dacă se revizuieşte Constituţia în acest an.

"Sigur noi am spus preşedintelui că din punctul nostru de vedere ar trebui o nouă Constituţie, dar sunt convins că nu este perioada în care se poate scrie o nouă Constituţie sau într-un caz mai blând o revizuire mai amplă a Constituţiei, fiindcă avem probleme în continuare în ceea ce priveşte relaţia între instituţiile fundamentale, avem probleme în ceea ce priveşte bicameralismul, avem probleme multe care trebuie rezolvate şi de aceea noi credem că aşa cum s-a încercat în 2013 trebuie să ne gândim la o revizuire mai amplă, poate nu în acest an, poate nu în acest ciclu electoral", a declarat liderul UDMR.

El a precizat că ordonanţele simple ar rămâne în Constituţie.

"Deci dacă va exista o iniţiativă pentru revizuirea Constituţiei şi va fi în sensul de a pune în Constituţie ceea ce s-a votat, noi vom susţine, cu această precizare că la ordonanţele de urgenţă ar trebui şi vom susţine eliminarea totală a ordonanţelor de urgenţă. Sigur, ordonanţele simple, pentru perioada vacanţelor parlamentare, pe baza legii de abilitare, rămân în Constituţie, trebuie să fie un instrument la îndemâna Guvernului în perioade când Parlamentul se află în vacanţă, dar ordonanţele de urgenţă ar trebui să dispară de tot", a explicat Kelemen.

El a spus că s-a discutat şi problema Valea Uzului, reprezentanţii UDMR spunând că ar trebui scos din acel cimitir ce s-a construit ilegal, în timp ce extinderea cimitirului cu o nouă parcelă este "o soluţie elegantă".

"Nimeni nu se opune să existe pentru memoria soldaţilor români, undeva în acea zonă, chiar lângă cimitirul actual, o construcţie, dar nici pentru amintirea soldaţilor români nu este benefic, nu este ok, să se ştie că sub aceste cruci există soldaţi dintr-o altă armată, din Armata Austro-Ungară, îngropaţi. Executivul trebuie să găsească o soluţie", a spus Kelemen, precizând că şeful statului i-a ascultat, dar nu le-a dat un răspuns pe acest subiect.

Întrebat dacă ar fi de acord ca o revizuire mai amplă a Constituţiei să se facă odată cu alegerile prezidenţiale,  Kelemen a spus: "O revizuire mai amplă decât ceea ce a fost la refrndum nu cred că se poate, dar dacă există majoritate parlamentară sigur".

El a spus că nu s-a discutat subiectul moţiunii de cneuzră.

"Sigur din punctul nostru de vedere o moţiune de cenzură este binevenită oricând, în fiecare sesiune parlamentară, nu neg că noi am avut discuţii cu PNL şi cu USR după cum bine ştiţi în aceste zile, în această săptămână. Am făcut matematică cu ei, nu există 233 de voturi nici cu noi. Dar acest lucru nu trebuie să conteze, până la urmă moţiunea de cenzură e un instrument constituţional de a controla guvernul şi de a da jos guvernul. În acest moment, aseară când am stat şi am calculat, majoritate nu există", a susţinut liderul UDMR.

Totodată, răspunzând ueni întrebări, Kelemen a spus că ordonanţa privind alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal este o "greşeală", iar UDMR nu o susţine şi când va ajunge în Parlament nu o va vota.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai, având discuţii cu reprezentanţii PNL, USR şi UDMR.

Celelalte partide vor merge miercuri la consultări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.