Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat joi, la RFI, că nu susţine naţionalizarea Pilonului II de pensii, dar ar fi de acord cu anumite modificări pe termen scurt, precum reducerea contribuţiei la pilonul II, în cazul în care astfel s-ar echilibra deficitul din sistemul public de pensii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Legat de pilonul II, dacă aş fi în Guvern sau în locul ministrului de Finanţe, nu aş susţine o naţionalizare, aşa cum se spune, dar se pot găsi multe scheme financiare prin care într-o eventualitate dacă la sistemul de pensii avem un deficit mare să echilibrăm pe termen scurt, dar fără să afectăm pe termen lung pilonul II, că totuşi acolo stă contribuţia tuturor celor care, în ultimii 7 ani, au pus banii acolo şi se gândesc la viitor. Mult mai important este ce facem cu deficitul de pensii pe termen lung, fiindcă dacă anul trecut au plecat peste 200.000 de cetăţeni români din ţară şi au plecat cei care produc, nu cei care erau în şomaj de ani de zile. Dacă vom continua în acest ritm, pe termen lung, nici pilonul II, nici sistemul public de pensii nu va fi sustenabil. Dar trebuie echilibrat deficitul la sistemul public şi dacă, din acest punct de vedere, ar trebui cumva o discuţie legat de pilonul II doar pe termen scurt, eu aş fi deschis la o astfel de discuţie, dar cu toate datele pe masă”, a spus Kelemen Hunor.

Referitor la modificările aduse Codului Fiscal de către Guvernul Tudose, liderul UDMR a susţinut că se poate umbla atât la accize, cât şi la impozite, dar nu de pe o zi pe alta, pentru că România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate.

„Pentru accize, pentru sistemul de impozitare, trebuie dezbatere şi o predictibilitate pentru zona de business, şi nu de la o zi la alta şi, bineînţeles, se pot găsi soluţii dacă există un deficit bugetar şi se poate umbla şi la accize şi la impozit, dar nu de la o zi la alta, nu fără argumente, nu fără o susţinere foarte, foarte bine fondată şi nu fără o viziune pe termen lung, fiindcă zona de business are nevoie de predictibilitate, are nevoie de stabilitate. Dacă noi, din şase în şase luni sau de trei ori pe an, schimbăm câte ceva la TVA, la accize, la alte impozite, cine plăteşte angajatul, angajatorul, nu facem bine economiei şi vom pierde acea credibilitate care în acest moment există; sâmburele unei credibilităţi există, fiindcă totuşi avem o creştere economică”, a arătat Kelemen Hunor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.