Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că statul trebuie să decidă dacă acordă bani în plus la pensie acelor categorii profesionale care sunt considerate speciale, pentru că au interdicţia de a desfăşura şi alte activităţi. Liderul UDMR susţine, însă, că pensiile de serviciu ar trebui acordate la împlinirea vârstei de pensionare valabile pentru toate categoriile de salariaţi şi nu mai devreme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Kelemen Hunor, afirmă că, fără aşa-numitele pensii speciale, sistemul public de pensii din România s-ar încadra în limita de 9,4% din PIB asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
 
Kelemen afirmă legile care reglementează acordarea acestor pensii sunt ”speciale şi incorecte”, arătând că e nevoie de a se găsi soluţii pentru acest sector. 
 
Astfel, liderul UDMR este de părere că statul trebuie să decidă dacă acele categorii profesionale care au interdicţii de a desfăşura şi alte activităţi atâta vreme cât sunt în activitate pot primi în plus faţă de contributivitate, dar că pensia de serviciu nu trebui acordată înaintea vârstei legale de pensionare.
 
”Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. Nu poţi să iei şi pensia de serviciu după 50 de ani şi după aceea să lucrezi în continuare marea majoritate a lor, la stat”, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info, marţi seară.
 
El aminteşte că celelalte categorii profesionale primesc penalizări dacă ies la pensie înaintea vârstei de pensionare.
 
El susţine că un alt principiu care ar trebui să reglementeze acordarea pensiilor de serviciu este acela conform căruia pensia nu poate fi mai mare decât salariul primit în perioada de activitate, situaţie în care se află în special unii dintre magistraţi şi nu militarii sau foştii parlamentari.
 
Kelemen este de părere că este nevoie de adoptarea unei singure legi care să reglementeze pensiile de serviciu, act normativ care să includă capitole, având în vedere profesiile şi interdicţiile diferite. 
 
”Să facem o nouă lege cap-coadă, o nouă lege foarte simplă, pe acest principiu: stai în serviciul public, ai interdicţii,  pe bază de contributivitate mergi spre pensie, dar primeşti în plus câteva puncte pentru acei ani petrecuţi în serviciul public. Nu am inventat apa minerală, aşa fac toate statele care au astfel de sisteme pentru pensiile de serviciu”, explică Kelemen.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.