Vicepremierul Kelemen Hunor susţine că există discuţii în zona juridică despre faptul că ar fi neconstituţională abordarea cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru trimiterea în judecată a magistraţilor, precizând că CSM ar fi o instituţie administrativă şi nu ar avea cum să avizeze o chestiune legată de o procedură judiciară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Kelemen Hunor a declarat, marţi, că discuţiile în coaliţie au fost ce se întâmplă după desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie. 
 
"Sunt două lucruri extrem de importante, pe de o parte desfiinţarea secţiei şi aici nu am avut nicio dezbatere, discuţie, polemică, nu am nicio problemă, în coaliţie cu toţii am fost de acord cu desfiinţarea secţiei. Discuţiile au fost ce urmează după desfiinţarea secţiei şi noi am avut un amendament prin care am propus ca anchetarea magistraţilor să se facă de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din subordinea procurorului general. (...) Asta ar fi o garanţie constituţională că nu se întoarcem în anii în care, cum bine cunoaşteţi şi din raportul Inspecţiei Judiciare, au fost probleme, dacă mă refer doar la Prahova, la Oradea, la Braşov, deja am arătat ce probleme au fost”, a explicat vicepremierul.
 
El a menţionat că soluţia cu avizul CSM a venit de la ministrul Justiţiei, Stelian Ion.  
 
"Liberalii au avut o altă abordare legată de anchetarea, teritorialitatea anchetelor, nici varianta noastră, nici varianta PNL-ului nu a fost agreată de ministrul Justiţiei, el a venit cu varianta CSM, cu avizul înainte să fie trimişi în judecată, nu în faza de urmărire penală, ci după terminarea urmăririi penale. Asta a fost soluţia de compromis, nu a fost nici de la mine, nici de la PNL, a fost de la ministrul Justiţiei şi a trecut prin această formă în Camera Deputaţilor, încep dezbaterile la Senat”, a afirmat Kelemen.
 
Kelemen Hunor a menţionat că sunt anumite discuţii în zona juridică potrivit cărora ar fi neconstituţională această abordarea cu avizul CSM.
 
"Există discuţii, nu în coaliţie, există discuţii în zona juridică că ar fi neconstituţională această abordare cu avizul CSM-ului, fiindcă CSM-ul este o instituţie administrativă care nu are cum să avizeze o chestiune legată de o procedură judiciară. Eu nu sunt jurist, nu sunt constituţionalist, dacă există o astfel de abordare şi o astfel de atenţionare trebuie să vedem ce s-a întâmplat, nu are nicio legătură cu desfiinţarea secţiei. De aceea, vom vedea ce se va întâmpla în discuţiile de la Comisia Juridică de la Senat. Amendamentul nostru iniţial cu secţia urmărire penală şi criminalistică de la Procuratura Generală este varianta cea mai solidă care nu ridică nicio problemă de constituţionalitate şi în orice moment se poate întoarce la această variantă ca să nu compromitem printr-un atac la CCR desfiinţarea SIIJ-ului fiindcă dacă trece şi eventual la un atac la Curtea Constituţională al legii pică legea, atunci nu am făcut un lucru pe care cu toţii ne-am dorit. Nu avem un conflict, nu avem nici măcar o polemică despre desfiinţarea SIIJ-ului”, a afirmat Kelemen Hunor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.