Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre perspectiva preşedinţiei române a Comisiei şi despre importanţa acestui mandat şi şi-a exprimat speranţa ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria,. Acesta a apreciat că lucrurile funcţionează bine”, chiar dacă există impresia că ”anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept”. Junker, a declarat că a primit-o cu bucurie pe Viorica Dăncilă, pentru care ”Europa nu are secrete” după ce a fost europarlamentar, dar că este al cincilea premier al României pe care-l primeştre de la începutul mandatului său şi speră că ”acest ciclu se va opri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Junker, după întâlnirea cu Viorica Dăncilă: Este al cincilea prim ministru pe care-l primesc de la începutul mandatului meu şi să sperăm că acest ciclu se va opri

”Am evocat perspectiva  preşedinţiei române în primul semestru din 2019 când totul va fi încununat cu summitul de la Sibiu (...) şi vom putea aproape să finalizăm dosarul cu privire la rezultatele financiare, extrem de importante pentru prietenii din România”, a declarat Jean Claude Junker, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă. 

Acesta a subliniat că ”responsabilitatea viitoarei preşedinţii române este foarte mare”.

”Am spus încă odată doamnei prim-ministru că sunt convins că MCV cu privire la România şi Bulgaria ar trebui să fie ridicat, terminat înainte de  sfţrşitul mandatului acestei comisii şi că locul Românei clar este în Spaţiul Schengen, nu mai trebuie să excludem România din aceste ambiţii cetăţeneşti  care ţin de Spaţiul Schengen”, a mai spus Junker.

Acesta şi-a exprimat însă speranţa că sistemul judiciar ”nu va fi supus la încercări”.

”Lucrurile funcionează bine, totuşi, câteodată  putem avea impresia că anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept. Am vorbit cu doamna prim-ministru şi am avut convingerea că se vor face toate eforturile pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze. Să sperăm că nu va fi supus la încercări”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Răspunzând unei întrebări, Junker a spus că are ”mare încredere” în sistemul judiciar din România.

”Eu nu sunt neapărat foarte îngrijorat de situaţia din România pentru că ştiu că preşedintele statului se ocupă şi el, veghează, sistemul judiciar funcţionează, iar doamna prim-ministru ţine foarte mult la regulile statului de drept”, a mai spus Junker. 

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a explicat că ”trebuie luptat împotriva corupţiei”.

”Eu cred în libertatea justiţiei, în statul de drept, cred în faptul că trebuie luptat împotriva corupţiei şi am explicat domnului preşedinte că atunci când există o îndoială trebuie să diecutăm punctual, nu la modul general”, a declarat Viorica Dăncilă. 

Premierul Dăncilă se află marţi şi miercuri la Bruxelles, în prima vizită externă în calitate de şef al Guvernului de la Bucureşti.

Ea s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Parlamentul European, Antonio Tajani, iar miercuri a avut o întrevedere cu preşedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.