Deputatul Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură din Cameră, a declarat la postul RFI că actualii şefi ai Televiziunii Române şi ai Societăţii Române de Radiodifuziune nu au legitimitate şi trebuie să plece din funcţii. El a subliniat că în curând vor fi discutate în Parlament rapoartele de activitate ale celor două instituţii şi că viitorii manageri nu trebuie să fie oameni politici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul USR a acuzat politizarea şi lipsa de transparenţă de la televiziunea publică şi radioul de stat.

Iulian Bulai a afirmat că rapoartele de activitate ale TVR şi SRR vor fi dezbătute în curând: „Dezbaterea va avea loc în cel mai scurt timp. Mai întâi, trebuie să primim acest aviz pe aceste rapoarte, de la Comisia de Buget-Finanţe, pentru a avea în regulă toată procedura parlamentară şi pentru a nu putea fi atacat mai departe acest sistem şi această decizie. De aceea, aşteptăm să treacă bugetul şi să începem dezbaterea pe aceste rapoarte. Dacă bugetul va întârzia, eu nu văd nimic în calea începerii unei dezbateri şi a unei discuţii pe marginea rapoartelor de la TVR şi SRR”.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, care critică de mai mulţi ani conducerea SRTv şi SRR, a subliniat că fiind „lipsite de legitimitate trebuie să plece”. „Îmi menţin aceste opinii, chiar dacă acum sunt preşedintele acestei comisii (...). Lipsa de legitimitate vine din deciziile subsecvente din ultimii ani. Lipsa transparenţei. Este foarte multă lipsă de transparenţă în televiziune şi în radioul public. Ca să vă dau doar un exemplu banal, de acum două săptămâni: se face o comisie de anchetă şi doamna Gradea (preşedintele director general al TVR, n.r.) ameninţă cu darea în judecată a celor care au dezvăluit sursele unui contract de curăţenie şi că obligă publicaţia care a făcut public acest contract să-şi dezvăluie sursele, altfel va fi dată în judecată”.

Iulian Bulai a mai acuzat proasta gestionare a bugetului TVR şi lipsa de performanţe jurnalistice: „An de an, în ultimii trei ani, bugetul de la TVR, în Parlament când a fost votat, a venit cu 10% mai puţin, pentru că doamna Gradea în loc să cheltuie veniturile provenite din încasările din publicitate, din reclamă, le-a declarat profit, nu le-a cheltuit, Ministerul Finanţelor retrăgând această sumă. Ei, urmare a acestei decizii de a brava, cum că Televiziunea Publică face profit, nu este nicidecum în pierdere a dus la o scădere anuală consecventă de 10% a bugetului TVR, în ultimii trei ani (...). Televiziunea Publică nu are asta ca scop, nu trebuie să facă profit, este o chestiune de lux pentru fiecare angajat şi jurnalist să ajungă într-un loc în care nu trebuie să facă profit, trebuie să creeze conţinut editorial corespunzător, trebuie să facă servicii de informare publică, poate să facă divertisment de calitate, programe de educare şi informare, dar nu trebuie să facă profit, ăsta este ultimul scop pe care îl avea TVR (...). Nu mai zic de faptul că în ultimii trei ani, TVR a făcut puţine spre deloc breaking news, nici o ştire asumată prima dată de o instituţie media cu 2.200 de angajaţi şi încă vreo 300 de colaboratori şi cu un buget uriaş de 80 de milioane de euro anual”.

Bulai a mai declarat că nu vrea oameni politici în fruntea TVR şi SRR: „Eu îmi doresc un profesionist. Dacă ar fi un om politic, nu am face nimic altceva decât ce a făcut PSD cu domnul Georgică Severin. Nu îmi doresc un politician, pentru că este lipsit de legitimitate”.​​

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.