Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, marţi, că dezbaterea propusă de către preşedintele Klaus Iohannis după decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea şefei DNA nu este necesară, întrebând ce exemplu dă preşedintele dacă refuză revocarea Laurei Coduţa Kovesi şi dacă acest lucru nu reprezintă un atac la statul de drept. Iordache a mai afirmat ironic faptul că el a citit motivarea Curţii mai repede decât preşedintele şi aşteaptă ca în această săptămână şeful statului să semneze decretul de revocare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“În acest moment, ce dezbatere? Dacă respectăm sau nu decizia Curţii? Ce dezbatere să facem? Atunci când deciziile sunt clare şi evidente, să le pună în aplicare. Ce exemplu dă preşedintele când avem decizii ale Curţii şi refuză să le pună (în aplicare – n.r.)? Ăsta nu e atac la statul de drept?”, a spus Florin Iordache, întrebat ce părere are despre propunerea preşedintelui privind o dezbatere publică după decizia CCR privind conflictul dintre Guvern şi Preşedinţie.
 
Iordache a mai spus că deciziile CCR trebuie respectate, fie că ne plac sau nu, iar toate deciziile sunt obligatoriu de respectat, reiterând că prin dezbateri şi tergiversări se atacă statul de drept.
 
“Preşedintele este garantul respectării Constituţiei. Ne plac sau nu ne plac, deciziile CCR trebuie respectate. Ce ar însemna că noi, aici în Parlament, după decizia de săptămâna trecută a CCR făceam dezbatere? Nu! Există în acest moment obligativitatea respectării tuturor deciziilor constituţionale. Putem face o dezbatere, dar nu pe respectarea statului de drept. Modul în care considerăm că anumite decizii care ne plac trebuie respectate şi anumite decizii care nu ne plac nu trebuie respectate şi facem dezbateri, şi tergiversăm, cred că este un atac la statul de drept. Mie mi-a luat mai puţin timp să citesc întreaga motivare a CCR şi, repet, în acest moment, chiar dacă unii citim mai încet, respectarea este obligatorie şi în aceste condiţii eu mă aştept ca în această săptămână preşedintele să emită decretul”, a afirmat deputatul PSD.
 
El a susţinut că lupta anticorupţie va continua, iar aceasta nu stă într-un singur om.
 
“CCR a spus două lucruri: că există conflict şi că preşedintele trebuie să emită decretul. Lupta anticorupţie continuă, lupta anticorupţie nu stă într-un om şi independenţa justiţiei trebuie să fie, iar respectarea deciziilor CCR sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru preşedintele României”, a adăugat fostul ministru al Justiţiei
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că, după publicarea motivării deciziei CCR privind revocarea şefei DNA, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM? Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.