Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe a declarat, vineri, la Antena 3, despre rezoluţia Parlamentului olandez, că reprezintă doar nişte declaraţii, concluzii care nu au un caracter obligatoriu pentru executiv şi că rămâne la latitudinea Guvernului Rutte să decidă poziţia oficială a statului. Potrivit acestuia, MCV-ul este un document în care se va specifica negru pe alb că România a înregistrat progrese evidente pe această zonă a reformei în justiţiei şi a menţionat că priveşte cu optimism, pentru că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită pentru aderarea la Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia de aderare a României a fost amânată succesiv pe fondul acestei reticenţe, atenţie, este vorba de un partid politic al Olandei, în legătură cu extinderea spaţiului Schengen. Evident că în momentul de faţă, crima organizată sau corupţia nu sunt subiecte care să prezinte îngrijorări în România. De altfel, toate aceste lucruri sunt evidenţiate în documente europene. Probabil că următorul raport MCV va spune foarte clar că România îndeplineşte toate rigorile, standardele şi condiţiile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuţ Stroe a precizat că ”MCV-ul este un document în care se va specifica negru pe alb că România a înregistrat progrese evidente pe această zonă a reformei în justiţiei”.

”Tot ce s-a lucrat în domeniul reformării şi corectării, din păcate, a lucrarilor care ne-au afectat în domeniul justiţiei a fost făcut împreună cu cei de la Comisia Europeană, într-un dialog permanent pe care l-am avut, Ministerul Justiţiei şi ministrul Cătălin Predoiu, cu comisarul pe justiţie, de asta suntem atât de optimişti, pentru că legile justiţiei adoptate în Parlament sunt argumentul suprem care practic va cântări enorm în decizia Schengen”, a precizat Stroe.

Potrivit lui Ionuţ Stroe, această rezoluţie adoptată de Parlamentul Olandei este ”un text politic”.

”Aceste moţiuni ale Parlamentului olandez sunt nişte declaraţii, sau hai să spunem nişte concluzii ale Parlamentului, în urma unor dezbateri. Ele s-au desfăşurat pe marginea Consiliului European din octombrie, nu au un caracter obligatoriu pentru Guvern. Rămâne evident, la latitudinea Guvernului Rutte să decidă care este poziţia oficială a statului”, a mai spus Ionuţ Stroe, el adăugând că priveşte cu optimism declaraţiile premierului olandez.

Stroe a precizat: ”În momentul de faţă, eu aş privi cu optimism, şi vă spun lucrul acesta pentru că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită” şi a menţionat că rezoluţia Parlamentului olandez este ”puţin nedreaptă şi anacronică, dacă ne raportăm la evoluţiile pozitive ale României din ultimii ani”.

”România îndeplineşte toate cerinţele tehnice de accedere”, a mai spus Ionuţ Stroe, precizând că acum trebuie să le bifăm şi pe cele politice.

”Noi ne-am exprimat tot timpul, ca stat, toată diponibilitatea de a pune la dispoziţia Olandei, şi olandezilor şi parlamentarilor toate informaţiile şi documentele de care au nevoie pentru o foarte corectă informare şi documentare. Şi, evident, le vom înmâna şi raportul şi concluziile evaluării Comisiei Europene, care, ştim foarte bine, cu experţii proprii, Europol, au făcut o vizită României, în urma căreia, credeţi-mă, avem toate motivele să aşteptăm un raport pozitiv”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.