Plenul reunit al Parlamentului a votat miercuri numirea deputatului Ionuţ Stroe în funcţia de preşedinte al Delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei - APCE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Urmează un mandat plin de provocări. Există acum un pericol major în zona noastră de interes, un pericol pentru democraţie. Misiunea noastră, ca organizaţie, în următorii ani este să ne asigurăm că această criză globală COVID-19 nu va afecta procesele democratice din ţările membre, că nu va fi folosită ca pretext pentru a limita participarea democratică sau a unor grupuri. APCE trebuie să protejeze democraţia şi drepturile omului după această criză. Există tensiuni sociale cauzate de pandemie, dar ele nu trebuie să se transforme în crize politice profunde, în crize de reprezentare. Vom solicita ca APCE să fie activă în acest sens, să îşi întărească funcţia de monitorizare şi să ia poziţie imediat, atunci când există paşi într-o direcţie nedorită. De asemenea, un obiectiv pe termen scurt îl reprezintă gestiunea pandemiei şi a eforturilor de întoarcere la o stare de normalitate. Trebuie să ne asigurăm că vaccinul împotriva COVID-19 este distribuit în mod echitabil, oferind o atenţie sporită grupurilor vulnerabile şi statelor care au dificultăţi în procurarea serului. Dezinformarea din jurul subiectului este şi ea un punct important, fiind necesară implementarea unor măsuri eficiente pentru a combate acest fenomen”, a afirmat Ionuţ Stroe, potrivit unui comunicat de presă al PNL.

Noul preşedinte al delegaţiei a trasat şi priorităţile României în noul mandat:

„Avem obligaţia să rămânem un pol de stabilitate pentru democraţie în zonă, să urmărim procesele de consolidare democratică din zona noastră. Ne interesează în mod special un parcurs pozitiv european pentru Republica Moldova. O a doua direcţie de interes este legată de drepturile omului, în special drepturile minorităţilor naţionale în toate statele din jur”, a completat Stroe.

Numirea lui Ionuţ Stroe vine după o activitate de mai mult de 10 ani în cadrul acestui for de prestigiu, perioadă în care a fost raportor pe teme precum migraţia forţei de muncă spre vestul Europei, a fost raportor de ţară, a fost vicepreşedinte al APCE şi a pledat cu succes în dezbaterile Comisiei de la Veneţia împotriva legilor justiţiei promovate de guvernarea Dragnea, conform sursei citate.

Activitatea sa a fost întreruptă doar un singur an, interval în care a îndeplinit funcţia de ministru al tineretului şi sportului în Guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.