Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi, despre comasarea alegerilor locale cu primul tur la prezidenţiale, scenariu lansat de liberali, că ”cinci cicluri electorale cu siguranţă ar genera dezinteres şi absenteism”. El a precizat că alte argumente pentru această comasare sunt legate de economii, instabilitate şi oboseala la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ionuţ Stroe a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, că liberalii au spus de foarte multe ori în mod deschis şi asumat, că ”este nevoie de o simplificare a procesului electoral, aceste alegeri organizate împreună tocmai pentru a fi un an cât mai suplu din punct de vedere politic”. 

”Ne dorim ca totul să fie legal şi constituţional. În spatele acestei propuneri sunt câteva argumente solide şi de bun simţ. Cinci cicluri electorale cu siguranţă ar genera dezinteres şi absenteism. Al doilea argument este legat de economii. Ultimele patru runde de alegeri ne-au costat 516 milioane de euro. Este absolut necesar din punctul nostru de vedere ca diminuarea ciclurilor de alegeri să genereze o economie. Dacă am suprapune câteva din alegeri am face o economie substanţială”, a spus Stroe. 

El a menţionat că alt argument este legat de o instabilitate care ar putea fi indirect influenţată de organizarea multor runde de alegeri, într-un asemenea an electoral, iar comasarea alegerilor ar putea elimina acest lucru.

Stroe s-a referit şi la ”aşa-zisa oboseală electorală, care ar putea duce la scăderea interesului alegătorilor şi evident că scădea prezenţa la vot, în cndiţiile în care este nevoie de o prezenţă cât mai mare la urne.

Întrebat dacă PNL a discutat cu partenerii din PSD, despre acest scenariu, Ionuţ Stroe a spus: ”Deocamdată sunt anumite scenarii noi am încercat să generăm această discuţie şi anul trecut, acum am înţeles că există acest proiect legislativ susţinut şi de UDMR care ar putea să deschidă aceste discuţii. Credem că o discuţie ar trebui să fie pe agenda coaliţiei”. 

Purtătorul de cuvânt a precizat că din experienţa şi din consultările avute cu specialiştii în drept electoral şi constituţional, nu există o problemă de legalitate a acestui demers şi a menţiona că doar alegerile parlamentare, care au un anumit termen, ar avea această problemă de constituţionalitate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.