Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat vineri, într-o intervenţie la Antena3, că cel mai mare interes pe care România îl are în relaţia cu Japonia şi Singapore, ca şi puteri în zona asiatică, se găsesc în plan economic, investiţional, iar ţara noastră este deschisă în producerea de hidrogen verde, a energiei eoliene, nucleare, dar şi în preluarea tehnologia avansată privind rezistenţa seismică a clădirilor, japonezii fiind recunoscuţi în lume pentru acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cel mai mare interes pe care noi îl avem în relaţia cu Japonia, respectiv Singapore, ca şi puteri în zona asiatică, se găsesc în plan economic, investiţional. Este evident că ambele ţări investesc şi dezvoltă produse de înaltă tehnologie, este evident interesul nostru să avem relaţii economice şi nu în ultimul rând investiţii, de acolo, pentru că trebuie să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat zilele trecute, practic aceste parteneriat strategic, o relaţie la cel mai înalt nivel cu Japonia, are foarte multe implicaţii sub aspect economic”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuţ Stroe a precizat că ”este pentru România un privilegiu pentru că foarte puţine ţări din Europa au aceastră relaţie foarte bună cu Japonia şi aceste consultări, negocieri, care practic au precedat semnarea acordului reprezintă pentru noi o valorificare a acestui potenţial pe care aceste ţări îl au în legătură cu noi”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Liberalul a menţionat că s-au discutat şi chestiuni de politică externă şi de securitate, dar ”cooperarea economică şi mai ales în domeniul asistenţei pentru cercetare şi în domeniul ştiinţei, tehnologiei, inovării sunt lucruri pe care noi românii ni le dorim cel mai mult atât de la japonezi cât şi de la cei din Singapore”.

”Preşedintele şi-a dorit foarte mult ca această vizită practic să concretizeze această relaţie foarte bună pe care o avem cu ei şi în mod evident că cea de-a treia cea mai mare economie mondială, mă refer la Japonia, cu siguranţă pentru noi ne va aduce această relaţie foarte multe beneficii”, a arătat el. Despre Parteneriatul strategic cu Japonia, Ionuţ Stroe a arătat că ”există relaţii foarte strânse care se vor dezvolta sub aspectul economic”.

”Există în momentul de faţă proiecte clare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, al inovării, al cercetării, pe care le vom dezvolta împreună cu japonezii, există în momentul de faţă o cifră pe care ne-o dorim a fi mărită, chiar dacă Japonia este cel mai mare stat asiatic care investeşte în România, dar ne dorim mai mult de la ei, şi în mod clar ne-am dori o colaborare cu Japonia şi în domeniul energiei nucleare, pentru că în această zonă lucrurile evoluează cu o rapiditate care pentru noi ar putea să fie un mare avantaj”, a mai spus Stroe. El a afirmat că România este deschisă în dezvoltarea de proiecte în producerea de hidrogen verde, producerea energiei eoliene, producerea energiei nucleare, pe care japonezii le au şi de pe urma cărora noi putem să beneficiem foarte mult.

”La fel există, legat de relaţiile cu Singapore, o iniţiativă promovată de preşedintele Klaus Iohannis, care va găzdui la Bucureşti un Summit al Iniţiativei celor trei Mări, în care cu siguranţă, cei din Singapore ne pot ajuta, prin investiţiile pe care le fac, să creăm un proiect de interconectare în cadrul acestei iniţiative a celor 12 state europene, pentru care noi vom fi gazdă în acest an”, a declarat Ionuţ Stroe.

El a menţionat că există şi un interes din partea României pentru preluarea tehnologia avansată privind rezistenţa seismică a clădirilor, japonezii fiind recunoscuţi în lume pentru acest lucru. ”Nu în ultimul rând, există interes din partea României pe zona de securitate cibernetică, pe zona de înalte tehnologii, de conectivitate, unde ei sunt aş putea să spun lideri mondiali”, a completat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.