Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în discuţiile avute cu secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, importanţa pe care România o acordă consolidării Parteneriatului Strategic între cele două state. Iohannis a transmis că ţara noastră va continua să fie un partener strategic şi un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică şi militară a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre. Oficialul american s-a întâlnit şi cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, abordând şi teme de actualitate de pe agenda aliată, care vor fi discutate la reuniunea miniştrilor Apărării NATO ce va avea loc, în 21 şi 22 octombrie, la Bruxelles.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, aflat în vizită oficială în România, cei doi discutând despre stadiul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României a apreciat evoluţia şi rezultatele remarcabile ale cooperării bilaterale dintre ţara noastră şi SUA şi a reiterat importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât şi la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic şi energetic.

"Preşedintele Klaus Iohannis a evocat dialogul substanţial pe care l-a avut cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2021, precum şi importanţa participării liderului de la Casa Albă la Summitul Formatului B9, găzduit de Preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în luna mai 2021. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat nivelul excelent al cooperării existente la nivelul forţelor armate române şi americane, confirmat în cadrul exerciţiilor, misiunilor şi operaţiilor, şi a încurajat dezvoltarea pe mai departe a proiectelor comune în context bilateral şi aliat, pentru întărirea securităţii regionale şi, implicit, a celei euroatlantice", arată sursa citată.

Totodată, Iohannis a oferit asigurări că ţara noastră va continua să fie un partener strategic şi un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică şi militară a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

Referindu-se la contextul global de securitate, el a evocat caracterul esenţial al unei relaţii transatlantice solide pentru gestionarea provocărilor comune de securitate. În context, Iohannis a punctat impactul evoluţiilor recente din domeniul energetic la nivelul Uniunii Europene, evidenţiind eforturile României în direcţia diversificării surselor de energie, precum energia nucleară, şi a sporirii independenţei energetice a ţării noastre.

Conform sursei citate, secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, a apreciat consistenţa Parteneriatului Strategic cu România şi a subliniat interesul sporit al SUA de a continua dezvoltarea şi diversificarea excelentelor relaţii de cooperare cu ţara noastră.

"Oficialul american a transmis recunoştinţa SUA faţă de contribuţia majoră a României în cadrul NATO, punctând importanţa cooperării dintre forţele armate române şi americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operaţii din Afganistan, pentru construcţia şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. De asemenea, Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, a subliniat hotărârea SUA de a-şi menţine angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre şi de a consolida relaţiile bilaterale cu România", afirmă Administraţia Prezidenţială.

Tot miercuri, Lloyd J. Austin a avut o întâlnire, la sediul MApN, cu ministrul Apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă.

"Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României", a declarat Ciucă.

În contextul încheierii operaţiilor militare în Afganistan, el a arătat că "încrederea şi respectul reciproc între militarii noştri s-au dezvoltat şi consolidat în cei 19 ani de acţiuni în comun în Afganistan şi folosesc acest prilej pentru a le mulţumi militarilor americani şi români pentru modul cum şi-au îndeplinit misiunile". Ministrul Apărării a adus un omagiu celor care şi-au pierdut viaţaîn acest teatru de operaţii şi a exprimat recunoştinţă familiilor acestora.

În contextul abordării relaţiei bilaterale la nivelul apărării, cei doi oficiali s-au concentrat asupra implementării liniilor strategice incluse în Foaia de Parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2020-2030.

"Implementarea acestor linii strategice şi dezvoltarea domeniilor de cooperare incluse în aceste document este extrem de importantă. Mă refer, în principal, la: aprofundarea cooperării la Marea Neagră în domeniul terestru, maritim şi aerian; continuarea rotaţiei forţelor SUA în regiune în sprijinul descurajării şi apărării pe flancul Estic; modernizarea şi interoperabilitatea forţelor noastre; cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, respectiv sprijin în domeniul creşterii rezilienţei", a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Totodată, au fost abordate subiecte relevante pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

Cei doi oficiali au evaluat modalităţile de consolidare a cooperării la Marea Neagră pornind în mod natural de la evoluţiile din mediul regional, cu accent pe situaţia de securitate, dezvoltările din Ucraina şi Georgia, state partenere incluse în turneul regional al  secretarului apărării SUA, dar şi din Republica Moldova. În context, ministrul Ciucă a subliniat că Marea Neagră este şi va continua să fie un centru strategic de greutate extrem de important pentru securitatea europeană şi euroatlantică: "Întărirea posturii de descurajare şi apărare, inclusiv prin creşterea prezenţei forţelor armate americane pe teritoriul României, precum şi dezvoltarea capabilităţilor proprii relevante şi interoperabile reprezintă soluţii pentru a contracara asertivitatea Federaţiei Ruse".

Ministrul Ciucă a salutat primirea de către România a statutului Dependable Undertaking, care facilitează accesul la tehnologia americană de ultimă generaţie, evidenţiind derularea unor proiecte semnificative pentru înzestrarea Armatei Românieiîn relaţia cu SUA, în baza alocărilor bugetare relevante de 2% din PIB: sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare (PATRIOT), sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS), avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 şi sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă.De asemenea, ministrul român a exprimat apreciere pentru investiţiile semnificative americane de la Bazele Aeriene Mihail Kogalniceanu şi Câmpia Turzii, precum şi Poligoanele Cincu şi Babadag, în valoare de peste 225 milioane de dolari.

Cei doi oficiali au abordat şi temele de actualitate de pe agenda aliată, care vor fi discutate la reuniunea miniştrilor Apărării NATO ce va avea loc, în 21 şi 22 octombrie, la Bruxelles.

"Alianţa se pregăteşte pentru Summit-ul NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022, din perspectiva apărării fiind identificate poziţii comune legate de adaptarea Alianţei, prin ceea ce este denumit ca procesul NATO 2030, precum şi referitoare la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare eficiente pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii aliaţilor, indiferent de originea lor", a afirmat Ciucă.

În context, el a reiterat importanţa pe care România o acordă consolidării coeziunii aliate şi relaţiei transatlantice: "Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze toţi membrii săi şi să răspundă preocupărilor acestora. De aceea, pentru România, relaţia transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre de apărare".

La rândul său, secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, a caracterizat relaţia dintre cele două ţări drept una "bazată pe încredere şi respect reciproc şi pe voinţa politică de a ne promova obiectivele comune în domeniul apărării".

Oficialul american a subliniat angajamentul SUA pentru întărirea legăturilor euro-atlantice şi asigurarea securităţii flancului estic, motiv pentru care a considerat important să viziteze România înainte de Reuniunea Miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO.

"România constituie un exemplu important al angajamentului Alianţei în direcţia asumării responsabilităţilor, modernizării în domeniul apărării şi contribuţiei la misiunile NATO din Europa şi din alte zone", a arătat secretarul american al apărării. De asemenea, el a subliniat că ţara noastră "a făcut progrese semnificative în domeniul apărării. A înlocuit echipamente militare învechite şi şi-a concentrat eforturile pe interoperabilitatea în cadrul NATO. În aceeaşi măsură, şi-a întărit instituţiile din domeniul apărării şi infrastructura militară, în paralel cu întărirea apărării cibernetice şi adâncirea cooperării în domeniul informaţiilor”.

Lloyd J. Austin a subliniat importanţa cooperării dintre aliaţii şi partenerii din zona Mării Negre, în vederea descurajării şi apărării împotriva acţiunilor adverse ale Rusiei în această regiune, subliniind, în acest context, că "SUA vor vontinua să furnizeze asistenţă pentru întărirea capacităţilor maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei şi Georgiei în sprijinul acestor eforturi”.

Secretarul apărării al SUA a mulţumit ţării noastre pentru sprijinul şi angajamentul de a găzdui, prin rotaţie, un număr semnificativ de militari americani, subliniind "rolul de conducere al României în regiune în asigurarea infrastructurii sale esenţiale împotriva acţiunilor adverse”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.