Schimbarea modelului de dezvoltare presupune, pe termen mediu şi lung, ca investiţiile să devină prioritatea zero, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că în 2022, alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii indică o direcţie fermă, care trebuie concretizată şi menţinută. Preşedintele a amintit că în anii de dinaintea pandemiei, ”România a avut un puternic parcurs prociclic, cu politici bazate pe consum şi deficite bugetare”, iar ”pandemia şi criza economică aferentă ne-au prins nepregătiţi în planul finanţelor publice”, cu cel mai mare deficit din UE în 2019, ceea ce a favorizat creşterea rapidă a datoriei publice şi a îndepărtat România de obiectivul aderării la zona euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe termen mediu şi lung, schimbarea modelului de dezvoltare presupune ca investiţiile să devină prioritatea zero. În 2022, alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii indică o direcţie fermă, care trebuie concretizată şi menţinută. Calitatea politicilor economice, a legilor şi a actului de guvernare trebuie să se sprijine pe o educaţie economică sănătoasă, care să genereze decizii şi măsuri responsabile, prin care să revenim sustenabil în zona stabilităţii monetare şi a echilibrelor macroeconomice”, a afirmat preşedintele la  Forumul Educaţiei Financiare.

El a subliniat că ”ne-am propus, ca ţară, să realizăm reforme şi investiţii de anvergură, care să genereze valoare adăugată, bunăstare şi dezvoltare sustenabilă în timp”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Iohannis a amintit că, în anii de dinaintea pandemiei, ”România a avut un puternic parcurs prociclic, cu politici bazate pe consum şi deficite bugetare”.

”Pandemia şi criza economică aferentă ne-au prins nepregătiţi în planul finanţelor publice, cu cel mai mare deficit din Uniune în 2019, parcurs care a favorizat apoi şi creşterea rapidă a datoriei publice. Asemenea politici ne-au îndepărtat de obiective de ţară strategice, precum aderarea la zona euro, iar în prezent fac şi mai dificile ajustările necesare unei lupte eficiente împotriva inflaţiei”, a afirmat preşedintele.

De asemenea, a subliniat că adâncirea în continuare a deficitelor de cont curent, pierderile de competitivitate pe fondul crizei preţurilor la energie, intensificarea drastică a inflaţiei în ultimele luni necesită politici responsabile şi reforme care să ofere rezilienţă economiei şi să modernizeze România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.