Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu partidele parlamentare, cu excepţia PSD, că PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică, a chiulit de la consultări. Trebuie instalat urgent un guvern, a spus preşedintele, adăugând că vrea un guvern politic. Iohannis a precizat că nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. De asemenea, a spus că discuţiile vor continua, iar luni, cel târziu marţi, va desemna premierul, subliniind că nu va desemna un personaj din PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Partidele parlamentare, aşteptate astăzi la consultări cu şeful statului, pentru desemnarea unui premier şi pentru discuţii pe tema anticipatelor, susţinute de USR, PNL şi de Pro România. Viorica Dăncilă a anunţat că PSD nu merge la Cotroceni

”Ieri a trecut moţiunea şi a picat Guvernul Dăncilă, un guvern eşuat şi derutat. Este foarte bine că a trecut moţunea. Astăzi am covocat prima rundă de consultări. PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică şi din dorinţa românilor. Au lipsit nemotivat. Au chiulit”, a afirmat preşedintele.
 
În opinia sa, e nevoie să se instaleze urgent un nou Guvern, de tranziţie, fiindcă, chiar dacă am avea alegeri anticipate sau nu, va fi un guvern pentru o perioadă relativ scurtă. 
 
”Orice zi în plus cu acest guvern intermar PSD-ist este pierdută pentru România şi români. Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic", a spus Iohannis.
 
El a precizat că este destul de clar că ne îndreptăm spre un Guvern PNL sau un guvern în jurul PNL,dar în zilele următoate se vor clarifica aceste nuanţe.
 
”Avem nevoie acum urgent de un guvern care asigură corectitudinea alegerilor prezidenţiale, de un guvern care pregăteşte bugetul pentru 2020, care închide, cu responsabilitate, bugetul pe 2019. În acest context, avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat”, a spus preşedintele.
 
Iohannis a subliniat că nu vor exista tăieri de salarii şi pensii, contrazicând astfel ”o afirmaţie mincinoasă a PSD-iştilor”.
 
”Vreau să ştie toată lumea că eu intenţionez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marţi, voi desemna un premier care să vină în Parlament cu un nou guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna PSD-işti la guvernare”,a anunţat Klaus Iohannis.
 
În ceea ce priveşte alegerile anticipate, preşedintele a remarcat că acestea nu sunt favorizate în Constituţia României, ale cărei prevederi sunt gândite să inhibe alegerile anticipate. 
 
”Se poate dizolva Parlamentul doar dacă 2 propuneri succesive de Guvern pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. Sunt dispus să mă implic, după prezidenţiale, într-o discuţie aşezată cu toate partidele pentru a găsi o soluţie”, a menţionat şeful statului, argumentând că acest guvern PSD ar rămâne în funcţie până la alegeri, undeva în primăvară, lucru inacceptabil, situaţie care ar adânci România într-un haos de nedescris.
 
”Acum avem nevoie de un guvern instalat, iar după alegerile prezidenţiale putem să deschidem din nou discuţia pentru alegeri anticipate”, a conchis Klaus Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.