Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că problema limbii materne poate fi rezolvată în Parlament, dar cu respectarea Constituţiei, iar cea a steagului Ţinutului Secuiesc poate să ţină cont de promovarea turistică, la fel ca şi în alte ţări, discuţia fiind importantă dacă se doreşte "detensionarea" situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceste chestuni trebuie rezolvate prin lege, în Parlament. Nu sunt eu chemat să am o părere foarte fermă despre aceste chestiuni, dar cred că putem să discutăm lucrurile într-o perspectivă care se regăseşte foarte bine în Constituţia României. Putem discuta despre trecut, despre viitor, dar România noastră are o Constituţie şi cu asta funcţionează", a spus preşedintele.

El a explicat că limba maternă poate fi folosită în şcoli, în media şi în administraţie, motiv pentru care România este un exemplu în Europa, însă a atras atenţia că discuţia trebuie purtată cu grijă. Iohannis a vorbit şi despre problemele legate de dorinţa folosirii steagului Ţinutului Secuiesc, explicând că există astfel de exemple şi în alte ţări, însă doar din perspectivă turistică.

"Steagurile sunt simboluri puternice. Cred că este rezonabil să ne uităm şi în jur. Există multe zone care doresc să se promoveze, de regulă turistic sau cultural, folosind simboluri de undeva din istorie şi cred că de aici trebuie să pornească o discuţie. Faptul că steagul despre care vorbiţi a dus la foarte multe discuţii şi politicie după părea mea se leagă de faptul că dacă steagul Bucovinei se foloseşte pur pentru promovare turistică, acest steag a venit şi cu revendicări politice, şi acest lucru e complicat, şi o rezolvare se găseşte dacă se doreşte să se meargă către detensionare", a explicat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.