Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la lansarea cărţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, că, de-a lungul anilor, prin prezenţa lor în Parlament, au avut de câştigat toţi cetăţenii, pentru că atunci când a fost vorba de marile interese ale României, de consolidarea democratică, de apărarea şi promovarea drepturilor omului, de aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, au fost parteneri loiali, corecţi şi angajaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă mărturisesc că am venit aici din mai multe motive: dintr-unul personal, de suflet - eu însumi aparţin unei minorităţi care este reprezentată bine în Parlamentul României; din respect pentru contribuţia dumneavoastră de-a lungul anilor la construcţia democraţiei în România; dar şi cu gândul la viitor, mai ales că ne aşteaptă campania electorală”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în deschiderea evenimentului de lansare a cărţii grupului miniorităţilor parlamentare.

Şeful statului a spus că statul român se mândreşte cu faptul că existenţa sa modernă, marcată de momentul Marii Uniri de la 1918 şi definită astăzi de apartenenţa europeană şi euro-atlantică, este năzuinţa şi proiectul unei majorităţi, sprijinit pe participarea, înţelegerea şi contribuţia minorităţilor etnice.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”La începutul anilor ‘90 România şi-a asumat ceea ce putea fi considerat un experiment. Mai ales pentru o societate la început de tranziţie, ideea de a consfinţi prin Constituţie prezenţa în Parlament a tuturor minorităţilor naţionale a fost o dovadă de deschidere şi o expresie a unor principii democratice fundamentale: participarea şi reprezentarea. S-a dovedit a fi o idee de succes şi, iată, astăzi sunteţi la un moment de bilanţ pe care nu pot decât să-l salut”, a arătat Iohannis.

Totodată, el a afirmat că, de-a lungul anilor, prin prezenţa Grupului Minorităţilor Naţionale în Parlament, au avut de câştigat nu doar cei pe care-i reprezintă în mod direct, membrii comunităţilor din care fac parte, ci toţi cetăţenii din România.

”Atunci când a fost vorba de marile interese naţionale ale României, de consolidarea democratică, de apărarea şi promovarea drepturilor omului, de aderarea noastră la NATO şi la Uniunea Europeană, aţi fost parteneri loiali, corecţi şi angajaţi. Până la urmă, ce ne uneşte pe toţi este apartenenţa la o naţiune de cetăţeni, puternică prin diversitatea ei şi prin valorile pe care le susţine şi exprimă”, a spus şeful statului, adăugând că în tot acest timp minorităţile au fost parte din procesul de decizie, prin activitatea legislativă şi au contribuit la construcţia unei ”Românii tolerante, care valorifică diversitatea”.

”Grupul Parlamentar la Minorităţilor Naţionale este o expresie în plan politic a dialogului social şi interetnic, iar România are în diversitatea sa - etnică, confesională, culturală - un uriaş potenţial şi poate fi, prin experienţa sa, un contributor major şi credibil la construcţia europeană. Este important să nu luăm toate aceste lucruri drept un dat câştigat, ci să le cultivăm permanent. Într-o Românie europeană, toleranţa, la fel ca şi libertatea, este esenţială”, a subliniat Iohannis.

În încheiere, preşedintele a adăugat că asociază momentul lansării cărţii cu un bilanţ al consolidării democratice. ”Închei prin a-mi exprima aprecierea faţă de activitatea legislativă a Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale începând din ‘90 până astăzi şi vă doresc mult succes pe mai departe. Am încredere că viitorul spre care ne îndreptăm este unul al dialogului, toleranţei şi unităţii în diversitate”, a afirmat Iohannis.

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a lansat, joi, la Parlament, cartea ”Grupul parlamentar al minorităţilor naţionae 1990-2016”, eveniment la care au participat şi vicepemierul Vasile Dîncu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.