Preşedintele Klaus Iohannis, aflat, sâmbătă, într-o vizită oficială în Portugalia, a apreciat cooperarea dintre cele două state, dar a afirmat şi că există în continuare un potenţial substanţial de dezvoltare. Chiar luni se vor semna două memorandumuri pentru cooperare în domenii cheie, respectiv energie şi economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România şi Portugalia împărtăşesc o viziune comună pe multe dintre dosarele importante la nivel european şi internaţional, bazată pe ataşamentul pentru acelaşi set de valori. Într-un context complicat, marcat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cooperarea dintre ţările noastre în plan securitar, economic şi cultural pot spune că a fost şi rămâne exemplară. Avem însă, în continuare, un potenţial substanţial de dezvoltare a cooperării noastre economice şi sectoriale, aşa cum se reflectă şi în tendinţa ascendentă a schimburilor comerciale”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis, în Portugalia.

Acesta anunţă că a discutat cu preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa ”despre domenii concrete în care putem maximiza cooperarea bilaterală, precum energie, investiţii, educaţie, cultură şi digitalizare”.

”De altfel, chiar luni vor fi semnate două Memorandumuri de cooperare în domenii importante: energie şi cooperare economică, inclusiv investiţii”, a mai declarat preşedintele.

Acesta a salutat şi atitudinea extrem de deschisă a autorităţilor portugheze faţă de comunitatea românească din Portugalia, care este foarte bine integrată aici.

”De asemenea, România doreşte să fie tot mai activă în cadrul Comunităţii Ţărilor de Limbă Portugheză, unde suntem deja membru asociat, din anul 2021. Am discutat, bineînţeles, şi despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi am reiterat sprijinul multidimensional al României, care va continua atât timp cât va fi necesar. Am subliniat, în acest context, angajamentul României de a contribui, pe mai departe, la facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene”, a mai declarat preşedintele.

Acesta a reiterat mulţumirile pentru contribuţia substanţială a Portugaliei, cu trupe, la postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în România.

”Mizez pe continuarea acestei cooperări excelente. Prezenţa militarilor portughezi în România reprezintă un semnal puternic al solidarităţii şi al sprijinului Portugaliei pentru întărirea securităţii României. Am discutat şi despre riscurile sporite de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a multiplelor atacuri ruseşti împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, care urmăresc să afecteze capacitatea Ucrainei de a exporta produsele sale agricole. Am luat măsuri sporite de apărare şi, prin NATO, asigurăm protecţia teritoriului şi a cetăţenilor noştri”, a mai declarat preşedintele.

Acesta a discutat cu omologul portughez despre dezvoltarea cooperării în domeniul politic şi militar.

”Cu privire la Republica Moldova, am convenit ca prin acţiune comună să sprijinim eforturile de combatere a vulnerabilităţilor cu care acest stat se confruntă din cauza războiului împotriva Ucrainei, pentru susţinerea stabilităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova. Dialogul nostru, evident că a vizat şi agenda europeană, inclusiv politica de extindere a Uniunii Europene, un proces de importanţă strategică. Am reiterat şi cu această ocazie sprijinul României pentru avansarea extinderii în ceea ce priveşte partenerii din Est şi cei din Balcanii de Vest. Am subliniat că trebuie să susţinem împreună deschiderea până la finalul acestui an a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova”, a mai afirmat preşedintele.

Acesta a abnordat cun poreşedintele portughez ”şi obiectivul revitalizării parteneriatelor Uniunii Europene cu statele din America Latină şi Caraibi, mai ales în actualul context geopolitic”.

”De asemenea, am arătat că România susţine finalizarea acordurilor comerciale în curs de negociere cu statele din America Latină. Nu în ultimul rând, am discutat şi despre aderarea ţării noastre la Schengen şi am subliniat că acest obiectiv rămâne o prioritate a României în plan european. Am mulţumit, şi cu acest prilej, pentru susţinerea continuă a Portugaliei în acest dosar şi mă bucur că domnul Preşedinte  adineauri a menţionat exact acest lucru”, a mai afirmat şeful statului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.