Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că pachetul de măsuri fiscale anunţat de Guvern nu reprezintă "clamata revoluţie fiscală şi se transformă într-o bulversare fiscală". "Marea revoluţie fiscală aduce unui om încă 3 lei în plus, este caraghios. Promisiunea PSD-ALDE că va creşte salariul este falsă", a spus Iohannis. El a avertizat Guvernul să aibă grijă şi să judece la rece, ca să nu bage România şi pe români într-o aventură fiscală cu final trist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis: Pachetul de măsuri anunţat de Guvern se transformă într-o bulversare fiscală.  De ce e nevoie de această mega-ţopăială fiscal-bughetară?

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă în care a criticat măsurile fiscale pe care intenţionează să le adopte Guvernul, spunând că acestea vor băga România într-o aventură economică şi fiscală cu final trist.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că acum câteva luni, la învestirea Guvernului, a cerut un lucru simplu - să termine cu această ţopăială fiscală, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

"România travesează o perioadă de creştere economică. În sine, este o veste foarte bună creşterea economică, record chiar în Uniunea Europeană UE, dar această creştere are vulnerabilităţi care treb cunoscute - creşterea se bazează preponderent pe consum şi astfel de creştere nu e văzuta ca o creştere sustenabilă. Lipseşte o parte esenţiala pentru o creştere economică sănătoasă - investiţiile", a declarat Iohannis, la Cotroceni.

El a spus că lipsa investiţiilor este un semnal foarte îngrijorător şi că investiţiile au scăzut semnificativ, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi în domeniul privat, dar şi în sectorul public, scăderea fiind cu 20%.

"Investiţiile străine au scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi mai îngrijorător, au scăzut nepermis de mult investiţiile publice. Ele au scăzut cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi nici anul trecut nu au fost chiar grozave", a precizat el.

Preşedintele a spus, de asemenea, că există o situaţie "foarte ciudată" - economia creşte şi veniturile fiscale scad. "În loc să avem mai mulţi bani la buget, culmea, avem mai puţini bani la buget. (...) Un exemplu grăitor - se ştie că performanţa încasării veniturilor fiscale se măsoară în procent din PIB. În acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB, faţă de cât ne-am propus acum câţiva ani, 35%. 25% este extrem de puţin şi acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toţi", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că Guvernul se comportă precum un om care câştigă tot mai mult şi se împrumută tot mai mult, lăsând datoriile pe seama copiilor şi nepoţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că pachetul de măsuri fiscale anunţat de Guvern nu reprezintă clamata revoluţie fiscală şi se transformă într-o bulversare fiscală.

"Guvernul a anunţat un pachet de măsuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra în discuţia Guvernului. De aceea fac declaratia de azi, pentru că acest pachet nu e clamata revolutie fiscală, ci se va transformă într-o bulversare fiscală", a declarat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că "marea revoluţie fiscală făcută de PSD-ALDE" va aduce unui om încă 3 lei în plus.

"Se propune acolo trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, dar şi o reducere a impozitului pe venit. Aşa, la prima vedere, pare un lucru interesant, dar o analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. De exemplu, coaliţia de guvernare, coaliţia PSD-ALDE, spune că transferă contribuţiile sociale la angajat, dar vine, pe de altă parte, cu acea nouă taxă, de solidaritate au numit-o sau ceva similar, de 2,25%, care rămâne la angajator. Păi, ori transferăm ori nu transferăm? Deci, în realitate, transferăm parţial. Dar pentru oameni ce iese de aici? Problema care apare şi întrebarea pe care şi-o pune orice român: „Bun, mare bulversare mare. Trecem contribuţiile la angajat, rămâne ceva la angajator, scădem impozitul. Dar în buzunar ce rămâne?”. Ei, culmea, nimic! Nimic nu se schimbă în buzunarul românului. Am făcut un calcul, folosind, sigur, datele comunicate public. Şi ca să nu fiu acuzat că folosesc un exemplu de salariu foarte mic sau foarte mare, am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie, care în momentul de faţă este 3.329 de lei - atenţie, mediu brut. Cineva care are acest salariu mediu brut câştigă net acum 2.335 de lei, deci atât primeşte românul care câştigă mediu brut pe economie. Aplicăm măsurile propuse de Coaliţia PSD-ALDE şi implementate cu mult entuziasm, se pare, de Guvern. Facem un calcul şi ce credeţi că găsim, dacă pornim de la premisa că angajatorul este de bună credinţă şi nu vrea să-i scadă venitul sau salariul angajatului? Ei, iată că la un total cost al angajatorului care acum este de 4.086 de lei, şi care rămâne 4.086 de lei, salariatul câştigă acum în plus fix 3 lei", a mai afirmat şeful statului.

El a mai spus că "este pur şi simplu falsă" promisiunea PSD că vor creşte salriile prin transferarea contribuţiilor şi prin scăderea impozitului pe venit.

"Este caraghios. Nu că e rău că ar câştiga. Şi eu îmi doresc să câştige oamenii mai mult, dar promisiunea PSD-ALDE că, prin transferarea CAS-ului, prin scăderea impozitului pe venit, ar creşte salariul este pur şi simplu falsă. Creşte cu 0,1%, adică cu acei 3 lei, pentru salariul mediu brut. Creşte cu un pic mai mult pentru salariul minim, fiindcă a fost modificat, nu din alte motive. Păi, dacă politica PSD-ALDE vizează sau are ca ultim argument creşterea salariilor, ele de ce nu cresc?", a spus Iohannis, întrebându-se de ce este nevoie de această "mega-ţopăială fiscal-bugetară".

 Avertizez decidenţii politici să aibă grijă să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist

"Solicit coaliţiei aflate la guvernare, PSD şi ALDE, să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi, în definitiv, nu ajută pe nimeni. Iar, în legătură cu măsurile economice propuse, recomand prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale, fiindcă nu îmi doresc şi nimeni nu îţi doreşte o politică de azi pe mâine", a declarat Iohannis, la Cotroceni.

El a spus că România are nevoie de o politică ce rezolvă problemele nu astăzi şi poimâine apar mai grave, ci are nevoie de o politică să rezolve problemele românilor pentru un viitor previzibil, de o politică sustenabilă.

De asemenea, Iohannis a avertizat "decidenţii politici" să aibă grijă şi să judece la rece, ca să nu bage România şi pe români într-o aventură fiscală cu final trist: "De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidenţii politici să aibă grijă şi să judece clar, la rece, ca să nu bage România şi pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist".

Iohannis a avut discuţii cu premierul privind măsurile fiscale preconizate: Fiecare a rămas cu părerea lui

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut discuţii cu premierul Mihai Tudose privind măsurile fiscale pe care urmează să le adopte Guvernul, discuţii în urma cărora ”fiecare a rămas cu părerea lui”.

”Guvernul a anunţat un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuţia Guvernului şi din acest motiv fac declaraţiile de azi, pentru că acest pachet nu este clamata revoluţie fiscală şi cred că se va transforma într-o bulversare fiscală”, a afirmat şeful statului.

”Comisia Europeană - nu cum cineva a spus la viteză că cineva din reprezentanţă - a declanşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. Păi, ce înseamnă deviaţie semnificativă? Adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură cum se spune popular, am pierdut ceea ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate precize: că aşa nu merge bine”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că a avut discuţii pe aceste teme cu premierul Mihai Tudose.

Întrebat dacă, în urma acestor discuţii, este optimist că se va ţine cont de avertismentul lui, Klaus Iohannis a precizat: ”În urma acestor discuţii, fiecare a rămas cu părerea lui”.

Preşedintele a arătat că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va duce la o mărire foarte mică de salariu şi chiar la scăderi în anumite sectoare. Întrebat despre faptul că membrii Guvernului au spus că această măsură ar putea să aducă, însă, contribuţii sociale la pensii mai mari pentru angajaţi, Klaus Iohannis a replicat: ”După evaluarea mea, aceste măsuri şi calcule care s-au făcut sunt cârpeli”.

Şeful statului a precizat că nu va merge la şedinţa de Guvern în care se vor discuta aceste măsuri. ”Eu mă simt obligat faţă de români să îmi spun părerea atunci când cred că lucrurile nu merg bine. Pe de altă parte, preşedintele României, conform Constituţiei, nu are atribuţii concrete în domeniul economic, deci nu voi merge în şedinţa de Guvern”, a afirmat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.