Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în cadrul mesajului adresat Parlamentului, că obţinerea independenţei de stat a României este rezultatul mai multor factori, printre care viziunea patriotică a Principelui Carol, determinarea politică a guvernului condus de Brătianu şi expresia consensului politic şi a sprijinului popular.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Obţinerea Independenţei probează viziunea patriotică a Principelui Carol şi determinarea politică a Guvernului condus de Ion C. Brătianu. Ea a fost expresia consensului politic şi a sprijinului popular, o dovadă a conlucrării dintre autorităţile statului şi toate corpurile societăţii. În final, Independenţa s-a consfinţit prin eforturile diplomatice ale politicienilor care au reprezentat România la Congresul de Pace de la Berlin”, a declarat Klaus Iohannis de la tribuna Parlamentului.

Preşedintele a subliniat că independenţa a fost ulterior consolidată printr-o modernizare constituţională, legislativă, instituţională şi economică, pe parcursul deceniiilor care au urmat.

”În tot acest proces, responsabilitatea şi angajamentul forţelor politice spre un progres de factură europeană au jucat un rol extrem de important. Realizările istorice din 1848, 1859, 1877 şi, apoi, din 1918 demonstrează că politica adevărată presupune urmărirea stăruitoare, uneori pe parcursul multor ani, a obiectivelor naţionale. Mesajul faptelor excepţionale ale înaintaşilor noştri este că un proiect de ţară, construit în jurul marilor valori naţionale, are nevoie de clarviziunea clasei politice, dar şi de coeziune dintre aceasta şi societate”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a declarat în faţa Parlamentului că Independenţa şi Marea Unire sunt cei doi piloni fundamentali ai existenţei şi dezvoltării României moderne, iar integrarea europeană şi euroatlantică arată că atingerea obiectivelor fundamentale ale României nu se poate realiza fără participarea activă a ţării noastre la procesele politice europene şi internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.