Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că noul Parlament va trebui să evalueze serios necesitatea introducerii votului în două tururi pentru primari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele a amintit că şi-a exprimat deseori opinia cu privire la alegerea primarilor într-unul sau două tururi de scrutin.

”Acum, după aceste alegeri, devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui după alegerrile din toamnă trebuie să evalueze foarte serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari”, a afirmat şeful statului.

La alegerile locale din 5 iunie, primarii au fost aleşi într-un singur tur de scrutin. Candidatul plasat pe primul loc, chiar dacă scorul său a fost sub 50% din voturile valabil exprimate, a fost declarat câştigător. Atât politicienii, cât şi reprezentanţii societăţii civile susţin că acest tip de scrutin avantajează partidele mari şi primarii aflaţi în funcţii, care îşi conservă uşor poziţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.