Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Forumul European pentru Antreprenoriat, că ”România de mâine va fi România antreprenorială, adică ţara oamenilor curajoşi şi ambiţioşi, ţara liberei iniţiative, a democraţiei şi a domniei legii”. Şeful statului a vorbit despre necesitatea unei legislaţii predictibile, stabile şi rezonabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o alocuţiune în cadrul Forumului European pentru Antreprenoriat.

Şeful statului a vorbit despre imperativul consolidării bazelor economice ale Uniunii, surse esenţiale pentru prosperitatea şi competitivitatea Europei.

”Am decis faptul că se impune o abordare pe termen lung dedicată viitorului industriei în Uniunea Europeană, care să asigure dezvoltarea tehnologiilor de vârf şi să permită continentului nostru să rămână o putere industrială şi în secolul XXI. Vom continua demersurile de consolidare a unei «politici industriale de vârf» a Uniunii, capabilă să genereze inovaţie şi competitivitate pe termen lung. Este important să intensificăm eforturile de aprofundare şi consolidare a Pieţei Unice, cu un accent deosebit pe dezvoltarea şi integrarea serviciilor digitale, desigur, în condiţii de securitate în privinţa viitorului infrastructurii digitale”, a spus Iohannis,

Potrivi acestuia, ”dezvoltarea antreprenoriatului este una dintre soluţiile esenţiale pentru întărirea convergenţei economice şi a coeziunii sociale în Europa”.

”Iar acestea trebuie cimentate prin apartenenţa la acelaşi set de valori: democraţie, libertate şi domnia legii. Economia globală înregistrează o veritabilă revoluţie digitală, fie că vorbim de industrie, comerţ sau servicii, mergând până la securitatea naţională şi infrastructurile critice de comunicaţii. Tehnologiile esenţiale şi lanţurile valorice strategice trebuie să se adapteze condiţiilor de piaţă, precum şi noilor competitori globali. Din fericire, Europa are toate ingredientele necesare pentru a reuşi. Companiile noastre, angajaţii acestora şi toţi cetăţenii europeni aşteaptă măsuri care să ofere răspunsuri la provocările cu care ne confruntăm în prezent. Contextul global reclamă din partea noastră, poate mai mult decât oricând în istoria recentă, pragmatism şi ambiţie în aspiraţiile noastre comune”, a mai spus şeful statului.

Iohannis apreciază că Europa are nevoie de un ”nou suflu antreprenorial”.

”Trebuie să încurajăm asumarea de «riscuri creative» şi să stimulăm investiţiile în cercetare şi inovare. Este imperativ să mobilizăm resurse insuficient apreciate şi valorificate, precum energiile creative ale tinerei generaţii sau ale antreprenoriatului feminin. Trebuie să recunoaştem faptul că antreprenoriatul şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă piloni ai prosperităţii şi competitivităţii globale a Europei”, a mai spus Iohannis.

Acesta a făcut referire la Summitul privind viitorul Europei, de la Sibiu, unde se va reafirma faptul că Uniunea prosperă şi sustenabilă este o Uniune care acordă prioritate economiei europene şi stimulării actorilor economici competitivi.

”În România, am îndemnat constant autorităţile guvernamentale să sprijine dimensiunea investiţională şi să creeze condiţiile necesare pentru dezvoltarea lanţurilor valorice de producţie din industria 4.0, economia circulară sau oportunităţile pentru IMM-uri în cadrul lanţurilor strategice din industria de apărare. Nu trebuie să uităm nici de rolul antreprenoriatului în dezvoltarea parteneriatelor strategice, cum ar fi relaţia cu Statele Unite ale Americii. Vreau să punctez, cu această ocazie, expertiza şi potenţialul României în privinţa dezvoltării serviciilor digitale, inclusiv legate de securitatea cibernetică. Numărul companiilor IT din ţara noastră a crescut vertiginos în ultimul deceniu, start-up-urile practic s-au dublat în ultimii 5-6 ani, iar piaţa de profil creşte cu ritmuri anuale de 15%. Majoritatea dintre acestea sunt companii mici, multe start-up-uri, bazate pe capital românesc şi străin deopotrivă, orientate spre exterior, trei sferturi din volumul de activitate fiind destinat partenerilor de afaceri din Piaţa Unică şi din Statele Unite”, a mai spus Iohannis în discurs.

Acesta susţine că, pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii, în special, ”digitalizarea administraţiei este imperativă pentru înlesnirea interacţiunii cu autorităţile, astfel încât IMM-urile să resimtă beneficiile simplificării birocraţiei”.

”Acest obiectiv ar trebui să reprezinte, fără îndoială, o preocupare esenţială şi pentru autorităţile din România. Am convingerea că documentul programatic pe care îl semnaţi astăzi - «Declaraţia de la Bucureşti privind antreprenoriatul», va sta la baza conturării unei foi de parcurs utile în activitatea viitoarei Comisii Europene, dar şi a statelor membre, în direcţia unei politici pragmatice, de consolidare a competitivităţii economice a Uniunii. Suntem conştienţi că IMM-rile reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile segmente la schimbările din mediul economic şi cel de reglementare. Decidenţii guvernamentali, şi mă refer aici inclusiv la situaţia din România, au datoria să asigure un cadru legal stabil, predictibil şi rezonabil”, a mai spus Iohannis.

Acesta a vorbit despre predictibilitate.

”Trebuie să o spunem deschis: responsabilitatea în politicile economice are de suferit de pe urma tentaţiilor şi deciziilor populiste, care nu ajută deloc la rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă societăţile noastre. Dificultăţile prin care trec mulţi dintre cetăţenii noştri au nevoie de soluţii serioase şi sustenabile, care să genereze prosperitate pe termen lung. Uniunea Europeană trebuie şi poate să acţioneze mai aproape de cetăţenii săi şi împreună cu întreprinzătorii săi. Uniunea traversează în prezent o perioadă deosebit de importantă pentru viitorul nostru comun. În acest sens, cred că trebuie să spunem mai des povestea succesului Uniunii Europene, un proiect al păcii şi prosperităţii fără egal în istorie. Nu trebuie să ne ferim să afirmăm clar şi răspicat: împreună suntem mai mult decât suma părţilor!”, a mai spusşeful statului.

În finalul discursului, Iohannis a apreciat că ”România de mâine va fi România antreprenorială, adică ţara oamenilor curajoşi şi ambiţioşi, ţara liberei iniţiative, a democraţiei şi a domniei legii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.