Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl decorează post mortem pe reprezentantul misiunii diplomatice a României ucis în atentatul de la Kabul, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler, însemn de război, ca "recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a declarat, miercuri, la Cotroceni, că transmite condoleanţe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României care şi-a pierdut viaţa în urma atentatului terorist de la Kabul.

"În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit, am decis să îl decorez post mortem cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler, însemn de război. Totodată, îi urez multă sănătate şi o recuperare cât mai rapidă românului nostru rănit în acelaşi atac sângeros", a afirmat Iohannis.

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în urma unui atac terorist care a vizat campusul în care se află ambasada, anunţă MAE, care condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

”În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate”, precizează MAE.
 
Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.
 
”Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noştri. Transmitem sincere condoleanţe familiei victimei şi recuperare rapidă persoanei rănite”, menţionează instituţia.
 
Atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol. Ministrul Ramona Mănescu a explicat la Antena 3 că atacul a început în seara de 2 septembrie şi a fost unul susţinut, cu maşini capcană, cu mitraliere, durând câteva ore. Spre dimineaţă oamenii au fost evacuaţi, iar acum sunt în siguranţă într-un campus NATO.

”Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe şi cu toate autorităţile competente în vederea repatrierii trupului neînsufleţit, precum şi a transferului, în condiţii de siguranţă, a cetăţeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”, anunţă Ministerul de Externe.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.