Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiţia.Preşedintele a cerut Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit coordonatelor statului de drept,iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM. PSD a anunţat, miercuri, că nu va mai iniţia nicio modificare a legilor justiţiei până când magistraţii nu vor ajunge la un consens unanim. Social-democraţii afirmă că Raportul de follow-up publicat de GRECO se raportează la evaluarea ad-hoc din luna martie, deci nu are nicio legătură cu referendumul din 26 mai. În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, social-democraţii susţin că trebuie să aibă loc cât mai curând, termenul propus de preşedinte – la alegerile prezidenţiale – fiind prea îndepărtat. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, miercuri, pe Facebook, că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis ”sunt de o gravitate extremă şi nu trebuie să rămână nesancţionate”. Tăriceanu afirmă că Iohannis ”a lepădat orice orice spoială de neutralitate” şi le-a ordonat instituţiilor statului trecerea la măsuri pe gustul său.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Declaraţiile preşedintelui sunt de o gravitate extremă; Iohannis a lepădat orice orice spoială de neutralitate şi a ieşit să ordone instituţiilor statului trecerea la măsuri pe gustul domniei sale
CITEȘTE ȘI PSD anunţă că nu va mai iniţia nicio modificare a legilor justiţiei până când magistraţii nu vor ajunge la un ”consens unanim”

”Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la organismul anticorupţie al Consiliului Europei, aşa-numitul GRECO. Concluziile celor două rapoarte ale Grupului Statelor Impotriva Corupţiei, adoptate la data de 21 iunie şi publicate ieri, cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, prin modificarea legilor justitiei şi a legislaţiei penale. Mesajul transmis de cetăţeni urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăseşte pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenţia organismelor europene”, a afirmat preşedintele.

El a subliniat că procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătăţit, consultările publice şi transparenţa continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanţe de urgenţă în domenii importante.

”Asta constată GRECO în rapoartele sale”, a spus Iohannis.

”Aspecte precum cele care ţin de pensionarea magistraţilor, existenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superior ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate”, a adăugat el.

În opinia şefului statului, prin pasivitatea ei, majoritatea PSD - ALDE acţionează în continuare împotriva voinţei şi împotriva interesului românilor.
”Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept, în acord cu voinţa populară şi cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM-ul cu asumarea rolului său de garant al independenţei Justiţiei”, a spus preşedintele în finalul declaraţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.