Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în timpul unei vizite la centrala nucleară de la Cernavodă, că ”este un atu important” faptul că România ”are un ciclu nuclear complet”, iar acest avantaj ”este semnificativ şi trebuie păstrat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la deschiderea primului reactor nuclear.

”Se împlinesc 20 de ani de la punerea în funcţiune a primei unităţi (a centralei de la Cernavodă n.r.). A fost un moment extrem de important nu doar pentru industria energetică româneacă, dar mai ales pentru dumneavoastră care aţi participat la înfiinţarea unei noutăţi absolute în România. (...) Lucrurile au evoluat forte, foarte bine”, a declarat preşedintele într-un discurs în faţa angajaţilor centralei.

Iohannis a vorbit despre importanţa centralei de la Cernavodă, explicând că este un avantaj faptul că România este aproape independentă energetic.

FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

”Este un atu extrem de important că România are un ciclu nuclear complet, acest avantaj este semnificativ si trebuie păstrat. (...) Suntem, noi, România, aproape independenţi energetic. La nivelul Uniunii Europene ne situăm pe locul trei”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a precizat, însă, că este nevoie de o strategie în sectorul energetic, în care centrala nuclearelectrică să aibă un rol principal.

”Aceste lucruri nu se păstrează de la sine, este nevoie de o strategie bine făcută, bine gândită în sectorul energetic. Locul şi rolul centralei de la Cernavodă trebuie să fie unul extrem de important”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a explicat că este important ca persoanele care lucrează în acest domeniu să fie motivate să rămână în sistem.

”Majoritatea sunteţi oameni super sau hiper calificaţi, trebuie să ţinem cont de un factor care este decisiv pentru viitorul acestui sector, trebuie să găsim metode să îi ţinem pe oameni aici, asta înseamnă o carieră previzibilă, care înseamnă şi salarii decente”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că statul trebuie să ajute sectorul energetic să se dezvolte.

”Este important ca astfel de modele de succes să fie cunoscute şi să fie ajutate în dezvoltare nu prin metode banale, ci prin metode inteligente de ajutor din partea statului, creând un cadru care va permite dezvoltarea, care nu e doar legislativ. (…) Este nevoie de viziune în acest sector”, a declarat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Cernavodă, unde a vizitat centrala nuclearelectrică, a purtat discuţii cu conducerea şi a avut o întâlnire cu angajaţii.

FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Vineri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a declarat că întâlnirea vine într-un context în care este exprimată preocuparea pentru ceea ce înseamnă industria nucleară şi sistemul naţional energetic.

”Centrala nucleară de la Cernavodă împlineşte 20 de ani de la deschiderea primului reactor, iar la sfârşitul anului trecut, a primit un certificat de excelenţă, care subliniază excelenţa în securitate nucleară, în operaţiuni şi producţie”, a spus Mădălina Dobrovolschi.

Ea a precizat că industra nucleară este un subiect important, strategic, aflat pe masa CSAT şi a adăugat că, la nivel guvernamental, a fost creat un grup de lucru interdepartamental în probleme de securitate energetică regională.

”În cadrul acestui grup de lucru, Administraţia Prezidenţială are o activitatea intensă, tocmai pentru a se găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă acest sector”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.