Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, referior la oportunitatea organizării alegerilor parlamentare în condiţiile în care ne confruntăm cu un nou val al pandemiei de COVID-19, că e obligatorie realizarea unor alegeri pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va realiza pe 6 decembrie. Iohannis a comentat faptul că Grupul de Comunicare Strategigă şi INSP au furnizat date diferite privind incidenţa îmbolnăvirilor, afirmând că acest lucru este ciudat şi că datele trebuie corelate urgent. El a mai declarat marţi că vedem o creştere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor privind pandemia, afirmând că suntem deja într-o etapă dificilă. În opinia sa, în această fază, starea de alertă va fi prelungită cu încă o lună de zile

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis, despre construirea unei autostrăzi şi căi ferate care să lege Constanţa cu Gdansk: Eu cred că săptămâna viitoare vom face noi paşi, când vom avea o videoconferinţă, în realizarea acestor proiecte

UPDATE - Klaus Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită cu o lună
”După părerea mea e foarte clar că trebuie prelungită şi starea de alertă va fi prelungită. Dar sunt convins că în această fază va fi prelungită cu încă o lună de zile”, a afirmat preşedintele, întrebat dacă starea de alertă va fi prelungită până la sfârşitul anului.

UPDATE - Preşedintele Iohannis, despre criticile Patriarhiei faţă de interzicerea pelerinajelor: Nu mi-am dorit să asist la un dialog via media. Cred că un dialog direct între cele două mari şi importante autorităţi ar duce la soluţii mai bune. 

Nu mi-am dorit să asist la un dialog via media. Cred că un dialog direct între cele două mari şi importante autorităţi ar duce la soluţii mai bune”, a afirmat Iohannis, referitor la nemulţumirile exprimate de Patriarhia Română în spaţiul public.
La remarca potriviti căreia Patriarhia a susţinut că nu a fost consultată, preşedintele a replicat: ”Tocmai de aceea am spus ce am spus – că mai mult dialog ar face bine”.
 
UPDATE - Iohannis: Lucrurile sunt încă în desfăşurare şi acest lucru face să devină dificil de gestionat această pandemie
”Este un virus „nou”, în termeni medicali, pentru că nu se cunosc toate datele şi toate statisticile. În fiecare săptămână cercetătorii găsesc date noi, informaţia devine din ce în ce mai bogată şi îi ajută pe cei care lucrează la vaccin să găsească un vaccin mai eficient, pe doctori tratamente mai eficiente. Cei de la INSP mi-au prezentat câteva studii ştiinţifice care se realizează şi la ei, şi în altă parte. Nu au nici ei toate datele, cum nu are încă nimeni toate datele. Lucrurile sunt încă în desfăşurare şi acest lucru face să devină dificil de gestionat această pandemie. Dacă doriţi, prin biroul de presă, putem să vă punem în legătură cu INSP şi să vă punem la dispoziţie toate datele pe care le pot face publice”, a declarat Klaus Iohannis întrebat în legăturcă cu faptul că a apreciat activitatea INSP, deşi situaţia nu e atât de bună la nivelul direcţiilor de sănătate publică, iar INSP nu are mereu cifrele ca să aibă statistici relevante. El a fost întrebat şi dacă INSP i-a comunicat indicatorul care arată pentru ce procent din populaţie se cunoaşte sursa infectării.
 
UPDATE - Iohannis, întrebat dacă există o legătură între inadvertenţele vizând cifrele lreferitoare la pandemie şi faptul că multe dintre poziţii-cheie sunt ocupate de persoane cu diplome false sau chiar fără diplome: Cu siguranţă există şi aici o legătură. PSD a promovat persoane de multe ori fără competenţe, dar cu susţinere politică solidă. Acum e mult de reparat 
”Cu siguranţă există şi aici o legătură, dar trebuie să fim fair, adică trebuie să îi tratăm fair pe cei în funcţie, pentru că aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri. Ele au apărut în ultimii 30 de ani când persoane au fost promovate în funcţii fără să fie competente. PSD a promovat persoane de multe ori fără competenţe, dar cu susţinere politică solidă. Acum e mult de reparat şi asta se numeşte reformarea statului pe care eu mi-o doresc foarte mult. După scurt timp a revenit şi INSP şi s-au pus de acord asupra acestor date, dar sunt multe chestiuni care vin din ultimele decenii care trebuie corelate, reparate”, a afirmat preşedintele..

UPDATE - Klaus Iohannis: E obligatorie realizarea unor alegeri pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va realiza pe 6 decembrie

”Din păcate, această evoluţie a pandemiei e de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă şi ar fi o scuză să căutăm un politician sau politicieni vinovaţi. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situaţie critică în ceea ce priveşte locurile de la terapie intensivă. În continuare se extind aceste facilităţi. E clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte, dacă vrem să încetinim răspândirea acestei pandemii. Pe de altă parte,  trebuie să vedem în ce fel de societate vrem să trăim, dacă vrem să trăim într-o societate panicardă sau o societate care îşi duce democraţia mai departe. E obligatorie realizarea unor alegeri pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va realiza pe 6 decembrie”, a afirmat preşedintele, întrebat despre cauzele reizbucnirii cazurilor de COVIS-19 şi despre organizarea alegerilor parlamentare.. 

UPDATE - Klaus Iohannis: E ciudat că două instituţii guvernamentale dau rezultate diferite. După părerea mea, e nevoie de urgentă corelare a datelor

”E ciudat că două instituţii guvernamentale dau rezultate diferite. După părerea mea, e nevoie de urgentă corelare a datelor între aceste instituţii şi aştept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgenţă”, a declarat preşedintele Iohannis, întrebat în legăturp cu faptul că INSP a indicat că ncidenţa îmbolnăvirilor în Capitală este 3,11, în timp ce Grupul de Comunicare Strategică a indicat că este 2,65 şi despre faptul că datele se raportează la numărul persoanelor care au domiciliul în Bucureşti.

UPDATE - Iohanis Restricţiile sunt de moment. Unele activităţi la care renunţăm acum pot fi recuperate, însă vieţile şi mai ales vieţile celor dragi nouă nu mai fi aduse înapoi

”Fac din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate reglementările în vigoare. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorităţi, sunt lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi, purtatul măştii în public, indiferent dacă ne aflăm în spaţiu închis sau nu. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor şi imposbilitatea secţiilor ATI de a mai trata cazuri severe. Am solicitat ministrului Sănătăţii să evalueze în timp real necesarul de paturi şi capacitatea secţiilor ATI pentru fi pregătie şi pentru situaţii mai grave. Restricţiile sunt de moment. Unele activităţi la care renunţăm acum pot fi recuperate, însă vieţile şi mai ales vieţile celor dragi nouă nu mai fi aduse înapoi”, a afirmat preşedintele.

UPDATE - Iohannis: Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să conştientizăm gravitatea situaţiei

”Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creştere îngrijorătoare a cazurilor de COVID-19 în România. Ne confruntăm cu o creştere accentuată în multe judeţe şi o ocupare a numărului de paturi la terapie intensivă care riscă să atingă un grad alarmant. În spatele tuturor cifelor şi statisticilor seci se află familii îndurerate şi o suferinţă profundă. Suntem deja într-o etapă dificilă, într-un aşa numit al doilea val al epidemiei şi e imperativ să inversăm acest trend negativ. Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să conştientizăm gravitatea situaţiei”, a declarat preşedintele.

ŞTIREA INIŢIALĂ - De regula, şeful statului susţinea miercurea conferinţele de presă, de la ora 18.00, însă preşedintele Iohannis va fi plecat la Consiliul European în perioada 15-16 octombrie. 

Tot marţi, preşedintele României are o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, de la ora 17,15, în marja reuniunii de la Bruxelles.

Klaus Iohannis are săptămânal conferinţă de presă, începând cu luna august pe teme de actualitate politice şi sociale, subiectul principal fiind centrat în jurul gestionării pandemiei de COVID-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.