Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în faţa plenului reunit al Parlamentului, că beneficiile aderării României la Uniunea Europeană sunt incontestabile, enumerând creşterea PIB, dublarea valorii exporturilor sau creşterea semnificativă a salariilor şi a atras atenţia că slaba absorbţie a fondurilor europene a fost cauzată de o capacitate limitată a guvernelor care au condus în ultimii zece ani ţara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Beneficiile aderării la marea familie europeană sunt indiscutabile şi sunt greu de contestat chiar şi de cele mai eurosceptice voci. Cifrele vorbesc de la sine şi nu pot fi ignorate: creşterea consistentă a Produsului Intern Brut, dublarea valorii exporturilor, creşteri semnificative ale câştigului salarial mediu, a valorii adăugate brute în economie, industrie şi servicii, în ciuda crizei economice care s-a interpus. Mai mult, România este un beneficiar net de fonduri europene. Între 1 ianuarie 2007 şi 28 februarie 2017, diferenţa dintre fondurile pe care le-am absorbit şi cele pe care le-am plătit la bugetul Uniunii este de 27,7 miliarde euro în favoarea României. Toate acestea s-au reflectat pozitiv în calitatea vieţii”, a declarat Klaus Iohannis în faţa parlamentarilor.

Preşedintele a atras atenţia că România ar fi putut face mai mult pentru a fructifica avantajele conferite de statutul de ţară membră a UE, de la reducerea decalajelor între regiuni, la absorbţia efectivă a fondurilor europene şi găsirea unor soluţii care să diminueze plecarea românilor din ţară, dar că aceste neajunsuri sunt responsabilitatea guvernelor care s-au succedat în ultimii zece ani la Palatul Vctoria.

”Avem de trecut însă peste unele bariere la nivel intern, care ne împiedică să ne manifestăm pe măsura capacităţii noastre naţionale şi ne constrâng în mod injust să ne autocaracterizăm ca un stat de rangul doi în Uniunea Europeană. Trebuie să depăşim această percepţie şi aceste prejudecăţi. Nu suntem un stat de rangul doi în Uniunea Europeană!”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat în faţa parlamentarilor şi faptul că România susţine aprofundarea integrării europene şi că aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen sunt în continuare priorităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.