Preşedintele Klaus Iohannis critică reacţia pe care a avut-o Guvernul privind convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în legătură cu rectificarea bugetară, spunând că este "o minciună a PSD şi a Guvernului incompetent Dăncilă”. Şeful statului a subliniat că rectificarea bugetară se poate face în orice domeniu fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Iată o nouă mincinuă marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu-mi place să repet aceste lucruri, dar nu găsesc alte cuvinte. E vorba de cinism. Guvernul poate să facă orice rectificare bugetară fără aviz de la CSAT, fără să-mi ceară părerea. Cu excepţia părţii de securitate natională. Citesc astăzi la gazetă că Guvernul nu poate da bani la pensii sau salarii, bani la şcoli, la spitale, nu poate da bani fără avizul meu. O mare minciună”, a declarat vineri la Sibiu preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că rectificarea bugetară se poate face de către Guvern în orice domeniu fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională.

El a spus că există două posibilităţi pentru care Guvernul minte - ori că oamenii din Guvern nu citesc legile, ori ţine strict de construcţia bugetului, a doua variantă fiind mai probabilă.

"Putem să ne punem întrebarea de ce minte Guvernul. Prima ipoteză ar fi că cei din Guvern nu citesc legile. Este, totuşi, o ipoteză puţin verosimilă, fiindcă sunt şi specialişti în Guvern, funcţionari, care citesc legea. A doua ipoteză este mult mai gravă şi ţine de construcţia însăşi a bugetului. Eu am atras atenţia încă de la început că PSD construieşte un buget iresponsabil, un buget care nu poate fi pus în practică. Şi am atras atenţia în foarte multe rânduri că PSD şi acest Guvern vor ajunge în situaţia de a nu plăti pensii şi salarii, fiindcă nu au bani. Cred că această ipoteză este mai probabilă decât prima şi cred că aici Guvernul trebuie să dea nişte răspunsuri foarte clare. Este inadmisibil să construiască o întreagă poveste publică la televizor cum că preşedintele blochează rectificarea bugetară, că nu se pot plăti pensii... Minciună! Se pot rectifica şi pensiile, şi banii pentru şcoli, şi banii pentru spitale, fără niciun aviz de la CSAT, dar, având acest Guvern incompetent eu nu pot să dau drumul la un aviz în CSAT fără o analiză foarte temeinică, fiindcă aici vorbim de securitatea naţională, nu de altceva. Am convocat CSAT-ul, vom face o analiză foarte, foarte serioasă a proiectului care priveşte securitatea naţională. Restul este răspunderea Guvernului şi nu a altcuiva”, a declarat Iohannis.

Guvernul susţine că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a convoca de urgenţă CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele şi copiii, ci şi accesul pacienţilor la serviciile medicale şi "încă o dată", îi cere public şefului statului "să acorde importanţa cuvenită proiectului rectificării bugetului pentru 2018 pentru a nu aduce grave prejudicii garantării drepturilor românilor la sănătate, pensie, siguranţă publică şi bunei funcţionări a instituţiilor statului".

"Blocarea adoptării primei rectificări bugetare afectează negativ economia şi drepturi fundamentale ale românilor", arată Executivul, care a reacţionat astfel, printr-un comunicat de presă, după ce Preşedinţia a anunţat că va convoca CSAT pentru 4 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.