Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele. La această oră a început întâlnirea cu delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este evident că legile justiţiei în forma în care sunt ele valabile astăzi trebuie regândite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici cel puţin obiectivul meu este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta e cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând, e nevoie de reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislaţiei în materie”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a spus că, pentru acest lucru, e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, dar nu ca până acum când avizele au fost constant ignorate.

”Pe partea politică avem nevoie de o înţelegere, un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legilaţia”, a subliniat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că de curând a fost publicată şi opinia Comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie. ”Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios, acele recomandări sunt gândite pentru a ajuta România”, a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă speră la un pact cu partidele, preşedintele Iohannis a replicat: ”Ştiţi ce? Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ceea ce se întâmplă aici. Eu vreau să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu îmi doresc ca partidele să se înţeleagă pentru a legifera”.

Şeful statului a apreciat că ceea ce s-ar putea obţine este o înţelegere politică între partidele politice.

”Sistem de justiţie trebuie să fie independent şi stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai târziu e nevoie de consens în Parlament, nu cu mine, pentru că altfel aceste legi vor fi mereu şi mereu modificate şi vor genera instabilitate şi sistemul nu va funcţiona”, a mai declarat preşedintele.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.