Preşedintele Klaus Iohannis transmite un mesaj de condoleanţe la moartea Doinei Cornea, subliind faptul că aceasta a întruchipat simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti în timpul comunismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am aflat cu profundă tristeţe despre dispariţia doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidenţei anticomuniste. Aduc un omagiu personalităţii istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea”, arată preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis aminteşte că, în anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a înfruntat regimul opresiv şi a scris numeroase texte şi scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Liberă, a răspândit manifeste, a intrat în contact, în ciuda unor pericole de neimaginat astăzi, cu ziarişti şi a contactat personalităţi ale lumii contemporane pentru a denunţa abuzurile totalitarismului ceauşist.

Doinea Cornea a suportat cu dârzenia care a caracterizat-o întotdeauna urmărirea, persecuţia, anchetele şi umilinţele la care a fost supusă de către Securitate. A susţinut revolta muncitorilor braşoveni din 1987, iar în decembrie 1989 s-a alăturat, sub ploaia gloanţelor, manifestaţiei anticomuniste de la Cluj-Napoca. După prăbuşirea comunismului, a rămas o voce autentică a societăţii civile, menţionează preşedintele.

”Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului şi al rezistenţei româneşti în timpul comunismului. Pentru mulţi români, ea a fost vocea libertăţii şi speranţei noastre. Acţiunile şi demersurile în numele disidenţei anticomuniste fac din Doinea Cornea o emblemă a afirmării rostului libertăţii umane, iar pentru generaţiile viitoare, imaginea civismului şi a eroismului feminin. Transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o. Odihnească-se în pace!”, îşi încheie Klaus Iohannis mesajul.

Doina Cornea a murit, vineri dimineaţă, în locuinţa sa din Cluj-Napoca. Ea avea 89 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.