Preşedintele Klaus Iohannis, l-a primit, marţi la Palatul Cotroceni, pe Simon Coveney, ministru al Afacerilor Externe şi ministru al Apărării al Republicii Irlanda, aflat în vizită oficială la Bucureşti. Şefuul statului a arătat că relaţiile româno-irlandeze se situează la un nivel excelent, iar cele două ţări acţionează ca parteneri, cu obiective comune pe agenda europeană şi internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi oficiali au evidenţiat importanţa intensificării dialogului politic, inclusiv în contextul actual de securitate, şi a dinamizării cooperării economice bilaterale, prin creşterea investiţiilor şi a schimburilor comerciale. A fost evidenţiat rolul pozitiv jucat în relaţia bilaterală de comunitatea românească din Irlanda, foarte bine integrată şi care aduce o contribuţie substanţială la viaţa economică şi socială irlandeză.

„Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Simon Coveney au avut un schimb de opinii privind situaţia de securitate şi evoluţiile legate de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, evidenţiind sprijinul pe care cele două ţări îl acordă Ucrainei în multiple planuri. Cei doi înalţi oficiali au discutat şi despre modalităţile de sprijin pentru Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat implicarea statelor membre UE în acordarea de sprijin Republicii Moldova, apreciind faptul că ministrul Coveney se va deplasa în continuare la Chişinău pentru a discuta cu autorităţile Republicii Moldova despre cele mai bune căi de cooperare şi sprijin în contextul actual dificil”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României a salutat,  de asemenea, desfăşurarea, astăzi, la Bruxelles a Conferinţelor Interguvernamentale cu Macedonia de Nord şi Albania, care dau un nou impuls procesului de extindere şi care se adaugă deciziilor recente vizând acordarea statutului de candidat la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova, mai indică sursa citată

De asemenea, în contextul Brexit, a fost discutată situaţia Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, inclusiv în urma publicării de către Guvernul britanic a unei propuneri legislative pentru modificarea unilaterală a acestuia, preşedintele Klaus Iohannis exprimând susţinere pentru identificarea unor soluţii cu respectarea Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.