Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu este posibilă plafonarea preţului carburanîilor, variantă susţinută de PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reducerea accizelor este doar aşa, aparent, la îndemâna guvernelor, în realitate nu este din cauza legislaţiei europene. La accize este uşor de umblat dacă vrei să le creşti, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel, deci discuţia aici se opreşte foarte repede şi rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt, sigur, cele naţionale, deci se umblă la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi preţul direct sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cat se poate - şi am discutat ieri cu premierul aceasta chestiune, mi-a explicat cum vede mecanismul –, atât cat se poate este corect să se facă”, a afirmat preşedintele, comentând decizia Guvernului privind compensarea în sumă fixă de 50 de bani, aplicată direct la pompă, pentru preţul carburanţilor preşedintele răspunzând şi variantelor invocate de PSD.

PSD a transmis, joi, la scurt timp după anunţul premierului, că respectă decizia şefului Executivului însă alternativa PSD ar fi fost mai bună. Social-democraţii anunţă că dacă operatorii vor creşte în continuare preţurile, PSD va reveni în coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial.

”Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună şi ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de aşteptările românilor. În plus, în multe alte ţări europene, soluţia compensării a funcţionat doar câteva săptămâni, după care preţurile au revenit şi au ajuns chiar la niveluri mai mari. De aceea, dacă operatorii din piaţă vor creşte din nou preţurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial”, au transmis social-democraţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.