Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, întrebat despre chestiunea mutării ambasadei din Israel, că politica externă nu se face pe baza unei dorinţe şi că este vorba de chestiuni foarte sensibile nu se rezumă la a interpreta în mod amatoristic Constituţia României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a spus că acum ştie ce conţine memorandumul adoptat de Guvern: ”Da, ştiu ce conţine, dar nu e cazul să discutăm în conferinţă de presă. Oricum, părerea mea a rămas aceeaşi, Guvernul nu trebuia să se apuce de o temă care este a preşedintelui fără să discute cu preşedintele. Greşeala a fost făcută. Ceea ce trebuie să facem acuma în continuare este să o reparăm fiindcă România nu are obsolut niciun interes să-şi strice relaţiile foarte bune de prietenie cu Israelul pentru nişte politicieni care nu au înţeles care este rostul lor”.

Întrebat dacă are în vedere sesizarea CCR pentru conflict juridic, Klaus Iohannis a replicat: ”Aceste teme sunt foarte sensibile şi, în momentul în care voi lua o decizie care poate fi explicată publicului, voi spune aceste chestiuni, dar nu vreau să intru pe o temă atât de sensibilă”.

Şeful statului a mai spus că, atâta timp cât memorandumul este secret, nu vrea să discute despre el, pentru că aşa spune legea, adăugând că ”doar unii care s-au considerat un pic mai deştepţi au fugit la televizor şi au povestit despre memorandum”.

”Aceste lucruri se pot discuta, dar discuţia rămâne una prospectivă atâta vreme cât condiţiile ONU, ale UE nu sunt îndeplinite. Nu putem să facem politică externă care se bazează pe ce? Pe o dorinţă oricât de legitimă ar fi dar care nu se încradrează în cerinţele Dreptului internaţional. Aceste chestiuni au mai fost discutate, ele nu se rezumă nici pe departe la a interpreta în mod amatoristic Constituţia României. Sunt chestiuni extrem de complicate legate de procesul de pace din Orientul Mijlociu şi poate vă amintiţi când am discutat această chestiune cu premierul Netanyahu, care m-a sunat pe această temă. I-am spus că noi înţelegem dorinţa de a avea capitala acolo şi istoric, cultural, cum vreţi, există motivaţii puternice pentru această dorinţă, dar mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim ţine mai degrabă de finalizarea procesului de pace în zonă decât de voinţa politică a unui actor din Europa”, a subliniat preşedintele Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.