Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că îl îngrijorează profund faptul că se propune, prin proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, spunând că este o „greşeală fundamendală”. Preşedintele a mai spus că mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei aduce presiune politică asupra inspecţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Faptul că justiţia trebuie să suporte anumite abordări din partea unor politicieni influenţi, unii judecaţi penal, alţii condamnaţi penal, alţii urmăriţi penal, este o situaţie problematică. Însă această chestiune nu poate fi discutată în CSAT. Personal, m-am exprimat faţă de această intenţie a aşa-zisei reforme a legilor justiţiei şi mi-am exprimat clar opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate şi abordările greşite”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că îl îngrijorează „profund” două lucruri, referindu-se la propunerea ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, despre care spune că este o „greşeală profundă”, şi la mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei.

„Faptul că preşedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor şefi mi se pare o greşeală fundamentală, fiindcă doar prin prezenţa preşdintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă recunoscută nu numai european, ci în plan mondial. Şi preşedintele este, şi nu vorbesc doar de persoana lui Klaus Iohannis, ci de preşedintele României, este garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic. A doua chestiune care se doreşte în aşa-zisa reformă a justiţiei care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecţia Judiciară să nu mai fie subordonată CSM (...), şi să fie subordonată Ministerului Justiţiei, care este un organism eminamente politic”, a spus Iohannis, adăugând că situaţia nu se schimbă dacă actualul ministru nu este membru de partid pentru că Guvernul este unul politic.

„Subordonarea Inspecţiei Judiciare unui ministru aduce riscul unei presiuni politice asupra inspecţiei judiciare”, a subliniat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.