Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este un pas important condiţionarea acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept şi care trebuie făcut şi a subliniat că el nu crede că România va fi afectată de această condiţionare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu cred că vine ca o supriză pentru nimeni. Această discuţie se poartă de multă vreme. (...) Mai este mult de lucru până când se cuantifică aceste criterii. (...) Cred că este un pas important şi care trebuie făcut”, a afirmat preşedintele Iohannis despre anunţul privind condiţionarea acordării finanţării europene de respectarea statului de drept, în bugetul 2021-2027.

Întrebat dacă România ar putea fi afectată de această condiţionare, Klaus Iohannis a răspuns: ”Eu nu cred că România va fi afectată de această condiţionare. Nu am motive să cred aşa ceva. Chiar dacă în politica internă apar contradicţii, apar contondenţe, apar chiar şi acuzaţii între actorii politici şi foarte multă lume, între care şi eu, este nemulţumită de cum s-a lucrat de exemplu pe legile justiţiei, în ansamblu nu cred că cineva pune serios sub semnul întrebării existenţa statului de drept în România şi sper să nici nu ajungem vreodată acolo”.

Propunerea de buget pentru perioada 2021-2027, prezentată miercuri de Comisia Europeană în Parlamentul European, condiţionează finanţarea europeană de respectarea statului de drept. Practic, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţare în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.