Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, marţi, la Cotroceni, foşti deţinuţi politic, spunându-le acestora, între altele, că De aceea, politicienii care azi se declară victime ale abuzurilor justiţiei şi etalează fără nicio urmă de bun-simţ eticheta de ”condamnaţi” sau ”deţinuţi politic” ar trebui să nu mai întineze memoria dramelor prin care aceştia eu trecut cu atâta demnitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt deosebit de onorat să-i decorez, în numele statului român, pe unii dintre ultimii foşti deţinuţi politic, oameni care au luptat pentru ca valorile libertăţii şi democraţiei să renască. Dumneavoastră sunteţi dovada vie că în timpul regimului comunist au existat şi eroi care au salvat onoarea naţiunii şi pe care societatea românească îi redescoperă şi, iată, îi cinsteşte cum se cuvine”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului le-a mai spus că rezistenţa cu care s-au opus dictaturii comuniste reprezintă pentru noi toţi o lecţie de curaj şi hotărâre fără termen de comparaţie.

”V-aţi pus viaţa în slujba unui crez suprem – acela de a apăra, cu orice preţ, valorile democratice şi drepturile fundamentale. Aţi fost supuşi unor tratamente inumane, aţi renunţat la familie, v-aţi sacrificat libertatea pentru că aţi crezut în viitorul democratic al acestei ţări. V-aţi împotrivit cu stoicism dictaturii, iar rezultatul luptei dumneavoastră se vede în parcursul democratic pe care România şi l-a asumat după 1990. De aceea, politicienii care azi se declară victime ale abuzurilor justiţiei şi etalează fără nicio urmă de bun-simţ eticheta de «condamnaţi» sau «deţinuţi politic» ar trebui să nu mai întineze memoria dramelor prin care aţi trecut cu atâta demnitate”, a subliniat Klaus Iohannis.

Menţionând că România celebrează în 2018 o sută de ani de la desăvârşirea statului naţional unitar, preşedintele a precizat că suntem, astăzi, o naţiune puternic ataşată de valorile democratice, membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice, însă nu trebuie să uităm toate transformările prin care România a trecut în ultimul veac.

”Aproape jumătate din secolul care s-a scurs de la Marea Unire, România s-a aflat sub dictatura comunistă, caracterizată prin teroare şi prin numeroase abuzuri. Centenarul este, aşadar, despre onorarea istoriei, despre recunoaşterea meritelor celor care au contribuit, prin sacrificiul lor, la modernizarea României şi, nu în ultimul rând, despre angajamentul ferm al generaţiei de astăzi de a lupta împotriva oricăror manifestări extremiste şi radicale care pun în pericol principiile statului de drept şi valorile europene. Avem datoria ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să ne implicăm activ în proiectul României de mâine şi să milităm pentru democraţie, unitate şi libertăţi cetăţeneşti. Doar aşa, sacrificiul celor care au suferit în închisorile comuniste va putea fi valorificat”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a ţinut să precizeze că societatea are nevoie de exemple demne, iar deţinuţii politic care au pus lupta pentru principiile democratice şi pentru libertate mai presus decât viaţa lor reprezintă astfel de repere.

”Am susţinut, în diferite rânduri, necesitatea prezervării memoriei naţionale şi importanţa cultivării spiritului civic. În acest sens, memoria comunismului va putea fi pusă în valoare în cadrul unui Muzeu al Comunismului, proiect pe care îl susţin în continuare. În acest demers de cunoaştere şi asumare a trecutului, este fundamentală sancţionarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa demnităţii umane. Constat însă că, în privinţa investigării crimelor comunismului, ne aflăm într-o situaţie de blocaj. Nu putem tolera ca cei vinovaţi de crime împotriva umanităţii să doarmă liniştiţi. Instituţiile abilitate au obligaţia să acţioneze imediat în acest sens”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a amintit şi faptul că anul viitor vom marca 30 de ani de la căderea regimului comunist.

”Va fi un moment extrem de important, în care vom analiza parcursul României postcomuniste şi vom rememora idealurile Revoluţiei din decembrie 1989. Tocmai de aceea, mă aştept ca autorităţile să dea dovadă de responsabilitate şi să demareze, încă de acum, pregătirile pentru proiectele şi manifestările dedicate acestui moment. Românii îşi doresc să vadă evenimente cu o simbolistică profundă, care să ne reamintească tuturor de luptătorii anticomunişti, simboluri ale determinării, curajului şi sacrificiului pentru ţară”, a spus preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.