Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni seară, că Guvernul PSD nu reuşeşte în niciun chip să transforme creşterea economică în creşterea veniturilor, că românii plătesc preţuri mai mari la aproape tot, deşi PSD nu realizează nici şcoli, nici autostrăzi, nici spitale şi că este prima dată în ultimii nouă ani când veniturile fiscale au scăzut faţă de anul anterior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Preşedintele a spus că bugetul este supus unor presiuni imense, iar execuţia bugetară arată că la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului de guvernare.
 
"22 la sută, atât este creşterea economică faţă de anul trecut. Această presiune trebuia antenuată printr-un efort consistent de creştere a veniturilor, a încasărilor. Aici lucrurile nu s-au întâmplat deloc aşa. Din contră, execuţia bugetară arată că practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului. Program nu impus de cineva, ci prezentat de Guvern. Deci nici măcar propriul program nu l-au îndeplinit. Asta arată ceva trist: PSD este incapabil să ţină ordine în finanţele publice, iar după trei premieri şi tot atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate. În ansamblu, un comportament tot mai constisitor pentru contribuabilul român", a declarat preşedintele.
 
El a mai spus că Guvernul PSD nu reuşeşte în niciun chip să transforme creşterea economică în creşterea veniturilor.
 
"În 2017, am avut o creştere de peste 7 la sută, dar, ce să vezi, veniturile nu au crescut în proporţie economia. Ba, dimpotrivă, surpriză - veniturile au fost cu 3 miliarde mai mici decât programul guvernelor, al PSD. Pe trimestrul întâi 2018, veniturile totale au crescut în termeni nominali, dar ele sunt cu 4,5 la sută sub programul bugetar trimestrial, sub valoarea programată chiar de Guvern. Apar noi şi noi veşti proaste. Veniturile fiscale, acestea ar fi trebuit să crească pe măsură ce a crescut economia, dar nu. Nu doar că nu au atins cota programată şi aici s-a ratat ţinta cu 5 la sută. Nu, sunt mai mici decât cele din trimestrul întâi 2017. O contraperformanţă a PSD", a arătat preşedintele. 
 
Şeful statului a afirmat că este prima dată în ultimii nouă ani când veniturile fiscale au scăzut faţă de anul anterior.
 
"Veniturile pe profit au scăzut faţă de trimestrul întâi al anului trecut, este la fel de grav, este o reflectare a faptului că într-adevăr economia duduie, dar la bugetul statului duduie doar cheltuielile, veniturile pauză. Veniturile din TVA. TVA-ul trebuia să fie stâlpul de bază al venitului. Nerealizarea este de 9 la sută. Am avertizat  atunci când s-a discutat bugetul că este nerealizabil, că se bazează pe un optimist nemotivat. (...) Iată că în primul trimestru suntem cu 9 la sută faţă de ceea ce a fost programat. Veniturile din accize. Aici este un lucru foarte special. Reflectă cel mai fidel degringolada din finanţele publice. Cu toate că au crescut preţurile, că s-a reintrodus acciza pe carburant, care, apropo, nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare, şi totuşi se află cu 12 la sută sub program. Aceasta este performanţa PSD. Cu toate că românii plătesc preţuri mai mari la aproape tot, PSD nu realizează nici şcoli, nici autostrăzi, nici spitale", a afirmat Iohannis. 
 
Potrivit preşedintelui, un nou eşec al PSD este legat de fondurile europene. 
 
"Suntem cu 37 la sută sub valoarea programată la venituri, la cheltuieli suntem cu 43 la sută sub valoarea programată. Mult. Este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din priorităţile PSD. Dar ce să ne mai mirăm. PSD are tot felul de priorităţi - lupta cu BNR, cu multinanţionalele, doar cu fondurile europene nu se luptă. Măcar de aici să realizeze investiţii dacă din fonduri proprii nu reuşesc. Invit să îşi revină, pe guvernanţii PSD. Per ansamblu, o evoluţie total nesatisfăcătoare a finanţelor publice. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi. Şi în acest context este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă", şi-a încheiat Iohannis declaraţia de presă.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.